Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  20.05.2022 07:45:47

Novinky ve světě kryptofinancí

Ilustrační obrázek | zdroj ConBank

Platební karta

Rostoucí zájem o kryptoměny nutí společnosti vytvářet nové produkty. Jedním z takových produktů je ojedinělý projekt kreditní karty. V rámci partnerství společností Nexo, Mastercard a DiPocket vznikla první platební karta s kryptografickou podporou. Tato karta bude zpočátku k dispozici na vybraných evropských trzích a budete s ní moct platit na všech terminálech, které podporují platební karty společnosti Mastercard. Jedná se o přibližně 92 mil. obchodníků po celém světě.

Zájemci tak nyní mohou pro své nákupy využít první kreditní kartu, která je kryta pouze aktivy v podobě kryptoměn. Platby touto kartou fungují na principu tzv. "zajištěné půjčky". V podstatě se jedná o to, že společnosti Nexo ručíte za půjčku pro platbu kartou svými kryptomincemi, přičemž můžete utratit ekvivalent až 90 % fiat měny z vaší složené záruky v kryptoměně. Platby kartou u obchodníků pak nadále probíhají v běžné měně, přičemž vaše kryptoaktiva jsou použity jako kolaterál k zajištění likvidity karty.

Zatím co společnost Nexo v rámci tohoto projektu na sebe bere to největší riziko a v podstatě přebírá roli banky, když si svůj účet otvíráte právě u ní, tak společnost DiPocket je tím, kdo vydává samotnou kartu.

Investiční hybrid zlata a bitcoinu jménem Bold

Společnost ByteTree, která se specializuje na alternativní investice, vytvořila pro zájemce koncepci burzovně obchodovatelného produktu (ETP), který snoubí dohromady konzervativní komoditu jako je zlato s rizikovějším aktivem, kterým je kryptoměna bitcoin. Tento hybrid nese označení Bold a je zapsán k obchodování na švýcarské burze SIX. Burza SIX tak ve své derivátové podobě rozšířila nabídku svých obchodovatelných produktů. Již dříve do svého portfolia zařadila ETP s názvem HODL, který reprezentuje nákupní koš kryptoměn bitcoin, XRP, ether a litecoin, ETP vázané jen na XRP, ETP vázané na bitcoin a ether a další. Všechny ETP, které se na burze SIX obchodují, jsou kryty skutečnými kryptoměnami, které drží v úschově společnost Kingdom Trust. 

Také Bold je plně kryt. Protože se však jedná o dvě velmi rozdílná aktiva, je správa tohoto produktu mnohem náročnější. Zatím co o část zahrnují kryptoměnu bitcoin se stará a spravuje ji kryptosměnárna Coinbase, tak správu zlata zajišťuje investiční banka JPMorgan. Rozdělení správy ETP Bold mezi dva nezávislé subjekty se však také neblaze promítá do výše poplatku, který činí 1,49 %, přičemž poplatky jsou obecně považovány za vysoké, když dosahují 0,7 % a více. Je tak otázkou, jestli není rozumnější do těchto dvou komodit investovat zvlášť. Společnost ByteTree však za tímto ETP produktem stojí a smysluplnost dokládá zpětným testováním výkonnosti, ve kterém by Bold dosáhnul v sedmiletém horizontu výnos přes 500 %. 

Burza SIX ve spolupráci s japonskou bankou SBI pak od letoška nabízí digitální dluhopisy, digitální akcie a digitální sekuritizované půjčky. 

Největší kryptoburza světa získala ve Francii licenci k poskytování svých služeb

Společnost Binance se v rámci své expanze již několikrát neúspěšně snažila získat v některém státě EU licenci pro poskytování svých finančních služeb. Licenci odmítnul této společnosti udělit jak italský regulátor, tak i nizozemský regulátor. Před kryptoburzou Binance minulý rok varoval také Britský úřad pro finanční chování (FCA). Nyní to však vypadá na zvrat a společnost Binance může slavit výrazný úspěch. Francouzský regulátor trhů AMF udělil kryptoburze Binance France povolení k poskytování následujících služeb:

  • úschova digitálních aktiv,

  • nákup/prodej digitálních aktiv za zákonné platidlo,

  • výměna digitálních aktiv za jiná digitální aktiva

  • a provozování obchodní platformy pro digitální aktiva.

Binance tak splnila všechna francouzská nařízení týkající se boje proti praní špinavých peněz a podvolila se potřebné regulaci. Vzhledem k tomu, že v EU funguje jednotný evropský trh, na kterém je zajištěn pohyb zboží, služeb a lidí bez omezení, znamená to, že kryptoměnová burza Binance France může nyní legálně působit na celém trhu EU. Není to jediný úspěch společnosti Binance. Té se také podařilo získat licenci pro své podnikatelské aktivity na Blízkém východě. Navíc se aktivně zapojuje do sankcí proti ruskému režimu a zmrazuje účty osob, které se ocitnou na některém ze sankčních seznamů. 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688