Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  19.05.2022 16:37:07

Letos s návratností evropských akcií nepočítejte, varují stratégové

Index Stoxx Europe 600 skončí v prosinci na 476 indexových bodech, což znamená meziroční pokles o 2,5 %, podle průměru 15 prognóz v měsíčním průzkumu Bloombergu. Stratégové v minulém měsíci snížili své odhady o 5 indexových bodů kvůli nejisté makroekonomické situaci a bobtnající inflaci podporované vysokými cenami energií.

„Makroekonomická situace zůstává extrémně nejistá a vydaná na milost a nemilost energetickým trhům,“ řekla stratéžka UBS Group Sutanya Chedda, která má na indexu Stoxx 600 na konec roku cíl 480 bodů. "Je zřejmé, že dlouhodoběji vyšší ceny energií, zhoršující se problémy v dodavatelském řetězci a narušení dodávek ruského plynu by se mohly ukázat jako brzda vůči našim prognózám."

Evropské akcie za letošek klesly o 11 % a investoři mají stále dost starostí. Vyšší ceny komodit zrychlují inflaci a způsobují, že centrální banky zpřísňují měnovou politiku, čímž zároveň zvyšují strach z recese. Zároveň tento měsíc vzrostly výnosy státních dluhopisů na nejvyšší úroveň od roku 2018, což dopadlo na ceny akcií.

01

"Jsme stále opatrní ohledně akcií vzhledem k velmi obtížné geopolitické a makroekonomické situaci," řekl stratég TFS Derivatives Stephane Ekolo, který má v průzkumu Bloombergu nejnižší cíl, a to 380 bodů, což znamená 13% pokles oproti úternímu závěru. Ekolo vidí dlouhotrvající brzdy a riziko tlaku na marže.

Ceny akcií letos sice klesají, ale analytici prognózy zisku nesnižují. Zisky za první čtvrtletí byly totiž uklidňující a drtivá většina společností odhady překonala. V důsledku toho se snížily valuace, takže evropské akcie nyní vypadají lacině, zejména ve srovnání s obdobnými akciemi v USA. "Domníváme se, že reálné výnosy dluhopisů dosáhly vrcholu a cyklus zpřísňování Fedu je čím dál více plně naceněn," řekla stratéžka Bank of America Milla Savova. "To znamená, že jakékoli oslabení na akciovém trhu již pravděpodobně nebude způsobeno vícenásobnou kompresí, ale snížením zisků," dodala. Savova očekává, že zpomalení ekonomického růstu implikuje další 7% pokles na indexu Stoxx 600 na 410 bodů na začátku čtvrtého čtvrtletí, ještě předtím očekává mírný růst na 430 bodů.

02

Celková medvědí nálada se nyní odráží v pozicích investorů. Podle květnového průzkumu mezi správci fondů BofA má čistých 26 % globálních investorů evropské akcie podvážené, což je nárůst oproti 17 % minulý měsíc a jde o nejvyšší úroveň od července 2012. Navíc si 70 % evropských správců fondů nyní myslí, že evropské akcie dosáhly vrcholu cyklu oproti 41 % minulý měsíc.

Přesto není všechno jen černé. Někteří stratégové jako Mislav Matejka z JPMorgan Chase věří, že akcie už našly své dno, když Fed dosáhl jestřábího vrcholu a firemní marže se prokázaly být odolnější, než se očekávalo. Stratég má na letošek pro Stoxx 600 cíl 500 bodů, což znamená téměř 14% nárůst oproti úternímu závěru. "Shrneme-li to, pokud k recesi nedojde, bylo vícenásobné snížení ratingu již velice značné, a vzhledem k nižším pozicím a slabému sentimentu investorů se akcie začnou vzpamatovávat," řekl Matejka.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688