europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  19.05.2022 13:10:07

Poslanci Evropského parlamentu požadují zvláštní mezinárodní tribunál pro zločiny agrese - Tisková zpráva - Ukrajina

V usnesení přijatém ve čtvrtek Parlament vyzývá EU, aby v rámci mezinárodních řízení a soudů podnikla veškeré nezbytné kroky na podporu stíhání ruského a běloruského režimu za válečné zločiny, zločiny proti lidskosti, genocidu a agresi. Poslanci požadují, aby se tato vyšetřování a následná trestní stíhání týkala také všech příslušníků ruských ozbrojených sil a vládních úředníků, kteří se podíleli na válečných zločinech.

Usnesení o boji proti beztrestnosti pachatelů válečných zločinů na Ukrajině bylo přijato prostřednictvím hlasování zvednutím ruky.

Zvláštní mezinárodní tribunál

Přijaté usnesení požaduje po EU, aby podpořila zřízení zvláštního mezinárodního tribunálu pro trestání zločinů agrese spáchaných na Ukrajině, pro které nemá Mezinárodní trestní soud pravomoc, a dohnat k odpovědnosti politické představitele a vojenské velitele Ruska a jeho spojenců.

EU by také podle poslanců měla co nejdříve poskytnout všechny potřebné lidské a rozpočtové zdroje a administrativní, vyšetřovací a logistickou podporu potřebnou ke zřízení tohoto tribunálu.

Podle EP představují hlášená zvěrstva, jako je plošné ostřelování měst a obcí, nucené deportace, používání zakázané munice, útoky na civilisty prchající předem dohodnutými humanitárními koridory či popravy a sexuální násilí, porušení mezinárodního humanitárního práva. Mohou být proto kvalifikovány jako válečné zločiny, uvádějí poslanci a zdůrazňují, že žádný z těchto zločinů dosud nebyl stíhán.

Nutnost rychlé akce

Poslanci zdůrazňují, že EU musí jednat urychleně, neboť existuje vážné riziko, že v důsledku probíhajících bojů jsou ničeny důkazy týkající se válečných zločinů.

EP vyjadřuje plnou podporu vyšetřování vedenému prokurátorem Mezinárodního trestního soudu a práci vyšetřovací komise Úřadu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva, jakož i nezávislým organizacím občanské společnosti a ukrajinským orgánům, které pracují na shromažďování důkazů.

Poslanci vítají společný vyšetřovací tým, který zřizují Litva, Polsko a Ukrajina, který koordinuje Agentura Evropské unie pro justiční spolupráci v trestních věcech Eurojust a na němž se bude podílet Úřad prokurátora Mezinárodního trestního soudu, a vyzývají další členské státy, aby se k tomuto týmu připojily.

Kontakty: 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688