europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Ze světa  |  19.05.2022 13:13:23

EU musí navýšit podporu občanů a podniků a pomoc Ukrajině

V usnesení o sociálních a hospodářských důsledcích ruské války na Ukrajině pro EU, které bylo přijato prostřednictvím hlasování zvednutím ruky, poslanci konstatují, že samotná válka a „oprávněné sankce EU vůči Rusku a Bělorusku ovlivňují hospodářské oživení EU po pandemii a představují vážnou hrozbu.“ Tyto dopady je třeba řešit, „aby se pomohlo domácnostem a podnikům... a aby evropští občané i nadále podporovali opatření přijatá proti Rusku i další kroky nezbytné k podpoře Ukrajinců.“ Usnesení uzavírá plenární rozpravu, která se konala 4. května ve Štrasburku.

Dopady války nelze pokrýt stávajícími finančními nástroji

Stávající nástroje, jako je Next Generation EU, SURE (podpora na zmírnění rizik nezaměstnanosti v mimořádné situaci) nebo systém flexibility rozpočtu EU, podle poslanců nestačí na zmírnění negativních dopadů války a nákladů, které EU vznikly v důsledku sankcí uvalených na Rusko. Vyzývají proto k zavedení daně z neočekávaných zisků pro energetické společnosti, k zabavení a konfiskaci majetku ruských oligarchů a k další flexibilitě rozpočtu EU. Víceletý finanční rámec (VFR) by měl být podroben přezkumu, pravidla státní podpory by měla být uplatňována více flexibilně, úroveň záruky EU v programu InvestEU by měla být navýšena a Komise by měla být připravena navrhnout nové programy, pokud to bude nutné, uvádí text usnesení. Poslanci rovněž vyzývají EU, aby stála v čele budování Svěřenského fondu solidarity pro Ukrajinu.

Pomoc lidem a podnikům překonat těžké časy

Poslanci zdůrazňují, že válka zejména prohloubila krizi v oblasti cen energií, což má negativní dopad na kupní sílu a provozní náklady. Zhoršení této krize vyžaduje rychlý zásah, uvádějí. Členské státy by měly zvýšit své sociální výdaje a dodatečné výdaje by měly být vyčleněny na podporu zranitelným, ale životaschopným podnikům.

Poslanci rovněž zdůrazňují, že růst mezd by měl zohledňovat dlouhodobou inflaci a růst produktivity, aby byla zachována kupní síla domácností. Měl být také vytvořen balíček dočasných opatření na podporu evropské sociální odolnosti, který by koordinoval soubor opatření a prostředků k posílení systémů sociálního zabezpečení a sociální ochrany v EU.

Investice do nezávislosti

Poslanci kladou zvláštní důraz na rozvoj autonomie EU. Za tímto účelem požadují zřízení nového specializovaného evropského fondu. Fond strategické autonomie pro Evropu by financoval přeshraniční energetickou infrastrukturu, výrobu energie z obnovitelných zdrojů a její účinnost, kybernetickou bezpečnost, konkurenceschopnost průmyslu, zabezpečení potravin, oběhové hospodářství a udržitelný rozvoj.

Poslanci také upozorňují, že bývalí politici jako Esko Aho, Francois Fillon a Wolfgang Schüssel nedávno odstoupili ze svých funkcí v ruských firmách, a důrazně požadují, aby totéž učinili i další, například Karin Kneisslová a Gerhard Schröder.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688