pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  19.05.2022 00:00:00

Pardubický kraj žádá o dotaci na úpravu ubytování pro uprchlíky

Kraj žádá o dotaci na úpravu ubytování pro uprchlíky

Kraj žádá o dotaci na úpravu ubytování pro uprchlíky
(19.5.2022)

Dvě dosud neobývané budovy na Střední průmyslové škole stavební Pardubice využívá Pardubický kraj jako nouzové ubytování pro ukrajinské uprchlíky. Kraj by chtěl na zlepšení ubytování využít dotačního titulu Ministerstva pro místní rozvoj s názvem Ukrajina – rozšíření ubytovacích kapacit. V těchto dnech podal žádost o dotaci.

V areálu Střední průmyslové školy stavební Pardubice jsou dvě budovy, které v uplynulých týdnech a dnech začaly sloužit jako nouzové ubytování pro běžence z Ukrajiny. „Budovy ale nejsou v dobrém stavu. Je to opravdu nouzové ubytování v pravém slova smyslu. V pořádku nejsou například okna nebo podlahy,“ uvedl krajský radní Ladislav Valtr zodpovědný za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace.


V budovách bydlí několik desítek uprchlíků. „Ta situace pro nás není úplně jednoduchá. U budov jsme museli zřídit mobilní plot, neboť jsou v areálu školy,“ říká ředitelka Střední průmyslové školy stavební Pardubice Renata Petružálková.


Po výměně oken a podlah sice dojde k výraznému zlepšení technických vlastností objektu, v budoucnu ale bude třeba zabývat se také špatným stavem stoupaček a rozvodů. Na jedné z budov je také špatná střecha. Tyto úpravy bude nezbytné v budoucnu provést, ale pravděpodobně jako další etapu rekonstrukce objektů, a ne jako součást uvedeného dotačního titulu, jelikož by takový rozsah stavebních prací byl z hlediska časového harmonogramu výzvy nerealizovatelný.


Pardubický kraj by pro rekonstrukci budov chtěl využít vypsané výzvy s názvem Ukrajina – rozšíření ubytovacích kapacit. „Žádosti o dotace přijímá ministerstvo do konce května a rozdělovat se bude 1,35 miliardy korun. Výdaje připravovaného projektu pravděpodobně dosáhnou téměř 6 milionů korun, přičemž výše dotace by mohla být 3,6 milionu korun. Budova, která nyní slouží jako ubytování pro uprchlíky, může po uklidnění situace sloužit studentům střední školy nebo nedaleké vysoké školy,“ uvedl Valtr s tím, že kraj nyní čeká na rozhodnutí ministerstva a schvalování dotace proběhne také v rámci Pardubického kraje.


V budovách školy je v současné době ubytováno několik desítek lidí. „Nejde o velké budovy, mají kapacitu něco málo přes padesát lůžek. Budoucí využití budov se jistě najde. Investice je zde ale nutná,“ dodala Petružálková.


Právě s opravami by mohla pomoci dotace. „Děkuji paní ředitelce za neuvěřitelné nasazení v posledních týdnech. Věřím, že dotaci získáme a zlepšíme prostředí pro uprchlíky a potencionálně pro studenty v budoucnu,“ řekl Valtr.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688