ec.europa.eu (Evropská komise)
Ze světa  |  19.05.2022 12:04:40

Členské státy, pracovníci a zaměstnavatelé se shodují na tom, že je třeba uznat onemocnění COVID-19 jako nemoc z povolání

Členské státy, pracovníci a zaměstnavatelé v Poradním výboru EU pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (ACSH) se včera shodli na potřebě uznat onemocnění COVID-19 za nemoc z povolání v odvětvích zdravotní a sociální péče a v rámci domácí péče a v souvislosti s pandemií v odvětvích zahrnujících činnosti, kde je prokázané riziko nákazy, a podpořit aktualizaci unijního seznamu nemocí z povolání.

Komisař pro pracovní místa a sociální práva Nicolas Schmit k tomu řekl: „Tato dohoda je silným politickým signálem pro uznání dopadu onemocnění COVID-19 na pracovníky a uznání zásadního přínosu lidí pracujících v oblasti zdravotní a sociální péče, jakož i dalších pracovníků, kteří podstupují vyšší riziko nákazy onemocněním COVID-19. Na základě této dohody Komise aktualizuje doporučení o nemocech z povolání, aby podpořila uznávání onemocnění COVID-19 jako nemoci z povolání ze strany všech členských států.“

Včerejší dohoda je důležitým krokem k provedení  strategického rámce EU pro ochranu zdraví a bezpečnost při práci na období 2021–2027, který Komise přijala v červnu 2021 a v němž oznámila, že do konce tohoto roku aktualizuje doporučení Komise o nemocech z povolání tak, aby zahrnovalo onemocnění COVID-19. Tento rámec stanoví klíčová opatření na úrovni EU ke zlepšení zdraví a bezpečnosti pracovníků v nadcházejících letech. Jedním z jeho hlavních průřezových cílů je zvýšení připravenosti na případné budoucí zdravotní krize. To rovněž znamená zintenzivnění podpory pracovníků během možných budoucích vln pandemie COVID-19.

Další kroky

V návaznosti na stanovisko ACSH Komise aktualizuje doporučení, které obsahuje seznam nemocí z povolání a činitelů, jež je mohou způsobovat, a které Komise doporučuje členským státům uznávat. Cílem je, aby členské státy přizpůsobily své vnitrostátní právní předpisy aktualizovanému doporučení. Pokud bude COVID-19 v členských státech uznán za nemoc z povolání, mohou pracovníci v příslušných odvětvích, kteří se na pracovišti nakazili onemocněním COVID-19, získat zvláštní práva podle vnitrostátních pravidel, jako je právo na náhradu škody.

Souvislosti

Zdravotní krize v Evropě v souvislosti s pandemií COVID-19 se sice zlepšuje a členské státy postupně ruší omezující opatření, ale epidemiologická situace je i nadále vážná. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) počínaje dnem 12. května klasifikovalo některé subvarianty omikronu jako „varianty vzbuzující obavy“. S ohledem na možné budoucí vlny onemocnění COVID-19 je proto opodstatněné ochranu pracovníků posílit.

Některým pracovníkům, zejména těm, kteří se setkávají s nakaženými osobami, např. v odvětví zdravotní a sociální péče, hrozí vyšší riziko nákazy onemocněním COVID-19. Jsou i další odvětví, v nichž mohou být během pandemie pracovníci vzhledem k povaze svých činností vystaveni vyššímu riziku nákazy onemocněním COVID-19.

Uznávání nemocí z povolání a jejich odškodňování je v pravomoci členských států. Většina členských států oznámila Komisi, že onemocnění COVID-19 již za nemoc z povolání nebo pracovní úraz v souladu se svými vnitrostátními předpisy uznávají. Aktualizace doporučení Komise o nemocech z povolání je důležitá pro podporu uznávání onemocnění COVID-19 jako nemoci z povolání ze strany všech členských států.

Další informace

Konečné stanovisko výboru ACSH

Doporučení Komise 2003/670/ES ze dne 19. září 2003 týkající se evropského seznamu nemocí z povolání

Strategický rámec EU pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci na období 2021–2027

Více informací o opatřeních EU na podporu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Sledujte Nicolase Schmita na Facebooku a Twitteru

Přihlaste se k bezplatnému odběru elektronického zpravodaje Evropské komise týkajícího se zaměstnanosti, sociálních věcí a sociálního začleňování.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688