Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  19.05.2022 10:26:30, aktualizováno 21.05.2022 09:10:36

ČEZ: Vláda údajně zvažuje odkoupení části ČEZ od minorit

Zpravodajský server Seznam Zprávy včera zveřejnil, že vláda podle jeho informací zvažuje rozdělení ČEZ na výrobní a obchodní část a vykoupení minorit ve výrobní části, případně s nimi vyměnit podíly v jednotlivých částech. Důvodem je, aby mohl stát lépe kontrolovat ceny elektřiny. Diskuze jsou v rané fázi více variantami a není například jasné, jakou část výroby by stát chtěl ovládnout. Mezi variantami se údajně diskutuje i odkup podílů minoritních akcionářů ČEZ formou veřejného odkupu.

Z článku rozumíme, že diskuse je nyní ve velmi raném stadiu. V případě realizace odkupu minorit ve výrobní části bychom nicméně při pohledu na její výhled ziskovosti očekávali velmi vysokou odkupní cenu. ČEZ pro rok 2022 očekává EBITDA zisk ve výrobě a těžbě uhlí 68-84 mld. (oproti 37,5 mld. v roce 2021) při cenách elektřiny 95-98 EUR/MWh. Na roky 2023-2025 jsou ceny elektřiny na burze aktuálně poblíž historických maxim kolem 235/190/170 EUR/MWh. V případě setrvání cen na těchto úrovních to vytváří prostor pro zhruba další zdvojnásobení EBITDA výrobní části ČEZ pro následující tři roky a v případě odkupu by tyto tržní ceny musely být reflektovány v odkupní ceně minorit.

Akcie ČEZ včera reagovaly na zprávu růstem asi o 8%, my bychom ale byli zatím opatrní a čekali na další vývoj diskuze. Podobné schéma rozdělení bylo navrhováno před čtyřmi lety a nebylo realizováno mimo jiné kvůli vysokému zatížení státního rozpočtu takovým nákupem. Odhadujeme, že taký nákup by odpovídal více než ceně jednoho bloku jaderné elektrárny, ale místo rozložení do sedmi let by byl v jedné transakci. Existují i jiné zvažované varianty na snížení negativního vlivu růstu cen elektřiny na spotřebitele, z nichž nejčistší je určitě zvýšení dividend ČEZ a jejich použití na ať už cílené nebo (při aktuálních velmi vysokých cenách) plošné dotace/opatření. Stát má vysoký 70% podíl v ČEZ a v případě dividend by od minorit dostal další příjem z 15% zdanění dividend. Vláda také může dle doporučení EK použít na opatření část nyní vysokých příjmů z prodeje povolenek CO2. Ve hře jsou pak podle dřívějších informací i např. tzv. "sociální tarify" a další varianty. Varianta s odkupem je tak jen jedna z mnoha a pro stát poměrně náročná. 

Petr Bártek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688