Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  19.05.2022 00:00:00

Má vlast cestami proměn – příběhy domova, kterou společně se spolkem Cestami proměn slavnostně zahájí v nádherném prostoru Strahovského kláštera premonstrátů v sobotu 18. června 2022

19. 5. 2022

Královéhradecký kraj je hlavním partnerem unikátní putovní výstavy Má vlast cestami proměn – příběhy domova, kterou společně se spolkem Cestami proměn slavnostně zahájí v nádherném prostoru Strahovského kláštera premonstrátů v sobotu 18. června 2022 od 11 hodin.

 

pozvánka

„Mám radost, že právě náš kraj je letošním hlavním partnerem 14. ročníku putovní výstavy Má vlast cestami proměn, která představuje veřejnosti obdivuhodné příběhy opomíjených objektů a přináší svědectví o příznivých proměnách zanedbaných míst v naší krajině. Srdečně Vás zvu na výstavu, kde uvidíte opravy různorodých objektů od obecních úřadů, škol a náměstí až po sakrální stavby. Náš kraj letos nominoval čtyři objekty, mezi které patří například kompletně zrekonstruované Malé lázně Běloves v Náchodě s nově vzniklou odpočinkovou zónou, kolonádou a pítky,“ řekl radní pro oblast regionálního rozvoje, grantů a dotací Adam Valenta.

Výstavu pořádá spolek Cestami proměn pod záštitou Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova, Ministerstva kultury ČR, Ministerstva pro místní rozvoj a Asociace krajů ČR.

Hlavním partnerem 14. ročníku je Královéhradecký kraj. Partnery jsou rovněž ostatní kraje ČR, Česká komora architektů, Spolek pro obnovu venkova a další organizace.

Výstava Má vlast je poděkováním autorům proměn za odpovědnou péči o náš společný domov. V minulých letech se proměnila z národní v mezinárodní. Jako každý rok se setkáme s proměnami ze všech krajů ČR i ze Slovenska, výstava bude již tradičně putovat po České republice a Slovensku.

„Výstava letos pozve své návštěvníky do sousedství Pražského Hradu, do prostoru kouzelného baroka s nevšední duchovní silou. Do ústředního sídla řádu premonstrátů, kde je pohřben jeho zakladatel, svatý Norbert. Výstavě se dostalo vřelého přivítání od pana opata Daniela Petra Janáčka, bratrů mnichů i správy kláštera. Je nám velkou ctí představit toto místo okruhu příznivců výstavy z celé země i ze zahraničí. Díky svým obyvatelům, správcům a jejich obdivuhodné péči je výstavě důstojným a vzácným zázemím. V průběhu slavnosti a v následujících dvou týdnech jedině zde uvidíte celý komplet výstavy na jednom místě. Poté se rozjede v kolekcích na celoroční putování,“ uvedla Drahomíra Kolmanová, ředitelka Cestami proměn, z.s.

V průběhu slavnostního zahájení vystoupí operní pěvec a duše proměny hradu Grabštejn na Liberecku Luděk Vele. Setkají se Srdce vlasti a všechna Srdce krajů nesená v rukách krajských partnerů pod dohledem kardiochirurga prof. Pirka. Vítězné proměny ocení arch. Josef Pleskot s odbornou porotou. Dále vystoupí taneční soubory Hořeňák a Hořeňáček, kapela AG Flek a program uzavře velkolepý chrámový sbor v kostele.

 

 

šutr

Slavnostní zahájení si nelze představit bez přehlídky umu lidských rukou – stánků držitelů certifikátů Asociace regionálních značek, prezentace krajů a tolik cenného udržování řemesel péčí odborných škol. Děti potěší dětský koutek. Vstup bude volný. V infostánku organizátoři připraví k dostání loga výstavy. Ta umožní výhodný vstup do klášterní knihovny a obrazárny, do galerie Miró a Muzea miniatur.

Fotogalerie

  • 3
  • 2
  • 1
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688