Cez.cz (ČEZ)
Akcie v ČR  |  19.05.2022 08:59:00

V Kraji Vysočina se šetří pomocí energetických služeb se zárukou úspor a Jihlavské nemocnici tato metoda vynáší 15 mil. korun ročně

 

19. 5. 2022

V Kraji Vysočina se šetří pomocí energetických služeb se zárukou úspor. Jihlavské nemocnici tato metoda vynáší 15 mil. korun ročně

V jihlavské nemocnice funguje energeticky úsporný projekt již od roku 2012. Jen v loňském roce zde ušetřili za elektřinu a teplo 15,5 mil. korun, což je o 15 % více, než mají smluvně garantováno poskytovatelem projektu, kterým je ENESA z ČEZ ESCO. Tato společnost je největším poskytovatelem projektů energetických úspor se zárukou (EPC) na českém trhu. V současnosti pod jejím vedením probíhá 32 projektů v rámci 310 objektů po celé České republice.

Jihlavský projekt se řadí k nejúspěšnějším realizacím svého druhu nejen u nás, ale i v evropském měřítku. V roce 2014 si odnesl titul Nejlepší evropský projekt energetických služeb v anketě European Energy Service Award 2014 Evropské iniciativy pro energetické služby (EESI). Na začátku projektu byla modernizace za 69 mil. korun, která znamenala komplexní obměnu energetického hospodaření v celém areálu – od zrušení energeticky náročné centrální výroby páry přes vybavení vytápění individuální regulací jednotlivých místností a zprovoznění kogeneračních jednotek až po výměnu osvětlení za LED diody. Prostá návratnost investice byla 5 let.Pokud bychom se do revitalizace před deseti lety nepustili, naše provozní náklady na energie by byly od té doby o 150 mil. korun vyšší, a to v cenách roku 2010. Vzhledem k tomu, že dnes nás kWh stojí o 130 procent více, úspora je ještě větší,“ říká Lukáš Velev, ředitel nemocnice.

 

„Šetříme zákazníkům stovky milionů korun ročně, ale potenciál projektů EPC v Česku je mnohem vyšší. Budovy jsou zodpovědné za asi 40 % spotřeby energie a třetinu emisí CO2. Prostor pro snižování energetické náročnosti budov je v Česku obrovský. Podle analýzy ministerstva průmyslu jsou více než tři čtvrtiny státních budov energeticky nehospodárných. Ročně by tak stát mohl šetřit desítky miliard korun. Zároveň bychom tím posílili naši energetickou nezávislost a bezpečnost, protože úsporami snižujeme svou energetickou závislost na zahraničí,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

 

Projekt v jihlavské nemocnici je řešen metodou energetických služeb se zárukou úspor. Její výhodou je, že ENESA přímo ve smlouvě zákazníkovi výši dosažených úspor garantuje a investice do těchto projektů se mohou splácet přímo z peněz ušetřených za energie. ENESA očekává, že loňská úspora energie u jejich zákazníků se vyšplhá nejméně na 244 mil. korun, a to v cenách referenčních let projektů. Vzhledem k současnému růstu cen energie může být reálná úspora někde i o polovinu vyšší. Projekty EPC mají i ekologický přínos. Ekvivalent emisí činí 48 800 tun CO2, což představuje 17 dnů provozu běžného elektrárenského uhelného bloku o výkonu 100 MW.

 

Metodu EPC je možné již třetím rokem kombinovat s dotacemi, například v rámci OP ŽP či OP PIK. Díky tomu vznikají komplexní projekty, kde jsou nová zařízení propojena chytrou technologii a vzniklá úspora energie je navýšena o přínos zateplení pláště budovy a nových oken. „Ideální pro kombinaci EPC s dotacemi jsou projekty v nemocnicích, kde je často potřeba provést i řadu stavebních úprav, aby byla úspora co nejvyšší. V současnosti máme projekty v 6 nemocnicích po celé České republice a v letošním roce rozjedeme několik dalších, které brzy oznámíme,“ říká Milan Dorko, generální ředitel společnosti ENESA.

 

Projekty společnosti ENESA bodovaly loni v tuzemských i zahraničních soutěžích. Kongresové centrum Praha si odneslo titul ze soutěže Český energetický a ekologický projekt roku a Dětská léčebna se speleoterapií v Ostrově u Macochy zvítězila ve finále soutěže Chytrá města 2021. Výstavba nového pavilonu byla také vybrána hodnotiteli z OECD a Evropské komise mezi tři nejlépe zadané veřejné zakázky roku 2021 v kategorii Udržitelná veřejná zakázka soutěže PROCURA+.

Význam EPC projektů v českém, ale i v evropském měřítku dokládá přítomnost předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové ve Státní opeře Praha, kde ji metodu EPC a její využití v tomto objektu představil generální ředitel Národního divadla Jan Burian, jehož je opera součástí.

 

Souhrn ENESA 2021:

Garantovaná roční úspora nákladů na energie ve všech EPC projektech: 210 mil. Kč

Dosažená roční úspora nákladů na energie ve všech projektech: 244 mil. Kč

Nadúspora: 34 mil. Kč, tedy 16 % (2020 = 11 %)

Počet aktivních EPC projektů: 32

Ekvivalent emisí CO2: 48 800 tun

 

 

ENESA 2006 – 2021

Dosavadní garantovaná úspora nákladů na energie: 1,6 mld. Kč

Skutečná úspora nákladů na energie: 1,8 mld. Kč

Počet objektů, kde se šetřily/šetří náklady na energie pomocí EPC: 449

Ekvivalent emisí CO2 ve všech dosavadních EPC projektech: 294 000 tun


O Nemocnici Jihlava p.o.:

Organizace poskytuje zdravotní péči, v níž je zahrnuta ambulantní a lůžková základní a specializovaná diagnostická a léčebná péče, nezbytná preventivní péče a lékárenská činnost. Organizace provádí vědeckou, vzdělávací a informační činnost ve zdravotnictví, jíž se zejména rozumí provádění klinického hodnocení účinků léků a nové zdravotnické techniky, vědeckovýzkumná činnost, pregraduální výchova zdravotnických pracovníků, postgraduální a kontinuální vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví a zajištění činnosti odborné knihovny.

 

 

O ENESA a.s.:

Společnost ENESA je zkušeným a úspěšným dodavatelem energetických staveb a lídrem na trhu poskytovatelů energetických služeb se zárukou úspor. Její projekty ušetřily zákazníkům na provozních nákladech doposud více než 1,8 mld. korun. Jen v loňském roce garantovala smluvně svým klientům úsporu elektřiny, tepla, plynu a vody za 210 mil. korun, konečná částka byla o 16 % vyšší, tedy 244 mil. korun. Kromě financí šetří její projekty i životní prostředí. Energeticky úsporná řešení představují ekvivalent snížení emisí CO2 o 48 800 tun, to je stejné množství, jaké vyprodukuje za 17 dnů běžného provozu elektrárenský uhelný blok o výkonu 100 MW. Energeticky úsporné projekty společnosti ENESA byly oceněny v řadě soutěží: Chytré město 2021 (Dětská léčebna se speleoterapií v Ostrově u Macochy), Chytré město 2020 (EPC projekt v ČVUT), Český energetický a ekologický projekt 2019 (EPC v Kongresovém centru Praha), Výjimečný EPC projekt 2019 (město Písek) a Nejlepší evropský projekt energetických služeb 2014 (EPC v jihlavské nemocnici). ENESA je zakládajícím členem Asociace poskytovatelů energetických služeb, které také předsedá. Od prosince 2015 je součástí ČEZ ESCO. Více o ENESA a.s. na http://www.enesa.cz/

 

O ČEZ ESCO:

ČEZ ESCO (Energy Service Company) je dceřiná společnost ČEZ, která se zaměřuje na služby související s moderní energetikou, dekarbonizací a snižováním klimatické stopy pro průmyslové zákazníky, obce a instituce. Jde například o energetické audity a energetické poradenství, výstavbu a provoz kogeneračních jednotek, zavádění systémů měření, renovaci teplárenských soustav a instalaci fotovoltaických elektráren. ČEZ ESCO je také dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou. Zajišťuje i dodávky elektřiny, plynu a tepla, výkup elektřiny, obchodování s emisními povolenkami, provoz energetických zařízení a jejich servis. Má cca 2000 zaměstnanců. Mezi dceřiné společnosti ČEZ ESCO patří firmy AirPlus, AZ KLIMA, Bytkomfort, CAPEXUS, ESCO Distribúčné sústavy, ČEZ Energetické služby, ČEZ ENERGO, ČEZ LDS, Domat Control System, E-Dome, EP Rožnov, ENESA, ESCO SLOVENSKO, HORMEN, KART, KLF-Distribúcia a Spravbytkomfort. Více na www.cezesco.cz.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688