mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  18.05.2022 09:38:00

Spojené arabské emiráty jako vedoucí vesmírnou mocností v regionu Blízkého východu.

Spojené arabské emiráty jako vedoucí vesmírnou mocností v regionu Blízkého východu.

18.05.2022 / 09:27 | Aktualizováno: 18.05.2022 / 09:38

Během příštího desetiletí plánují Spojené arabské emiráty investovat více než 816 milionů USD do soukromého kosmického sektoru. Tok investic bude zaměřen na podnikatele, kteří vytvářejí vesmírné aplikace zaměřující se na zabezpečení potravin, změnu klimatu, infrastrukturu a ropný a plynárenský průmysl. To vytváří příležitost i pro České firmy působící v těchto oborech.

Spojené arabské emiráty zřídily několik center a subjektů na podporu výzkumu a vývoje kosmických věd. Založily kosmickou agenturu Spojených arabských emirátů, která je zodpovědná za organizaci, dohled a řízení národního kosmického sektoru, jakož i za podporu jeho příspěvku k národnímu hospodářství. Agentura pracuje na zvyšování povědomí o významu kosmických technologií, posilování národních schopností a podpoře mírového uplatňování kosmického výzkumu.

V říjnu 2021 agentura oznámila zahájení nové meziplanetární mise v Emirátech, která zahrnuje expedici na oběžnou dráhu Venuše, po níž následuje průzkum pásu asteroidů za Marsem. Start mise je naplánován na rok 2028. “Emirátská meziplanetární mise 2028“ je jeden ze stěžejních pilířů “Projektů 50“. Tyto projekty jsou řadou rozvojových a ekonomických projektů, jejichž cílem je urychlit rozvoj Spojených arabských emirátů a přeměnit je na komplexní centrum ve všech odvětvích a vytvořit si status ideální destinace pro talenty a investory.

Kosmická agentura Spojených arabských emirátů pracuje také na zřízení prvního střediska kosmického výzkumu na Blízkém východě. Centrum, které bude během pěti let stát téměř 600 milionů CZK, je výsledkem strategického partnerství mezi Kosmickou agenturou Spojených arabských emirátů, Univerzitou Spojených arabských emirátů a Telekomunikačním a digitálním vládním regulačním úřadem zastoupeným Fondem ICT. Centrum bude fungovat jako inkubátor pro kosmický výzkum a inovace, aby pomohlo jednotlivcům a univerzitám přispívat ke kosmickému výzkumu.

Emiráty také vidí potřebu v aplikací dálkového průzkumu země prostřednictvím satelitů, včetně mapování přírodních zdrojů, monitorování životního prostředí, územního plánování a bezpečnosti. Z tohoto důvodu investice do kosmických technologií již překročily 120 miliard CZK, včetně investic do společnosti pro satelitní data a televizní vysílání - Al Yah Satellite Communication, mobilní satelitní komunikační společnosti - Thuraya Satellite Telecommunications a systému mapování a pozorování Země - Dubai Sat. Tyto firmy jsou tedy potencionálními partnery Českých firem působící v těchto oborech.

V souladu s projektem “Emirátské meziplanetární mise 2028“ chtějí Spojené arabské emiráty do roku 2117 vybudovat první osadu na Marsu. Nejdříve ovšem začnou na zemi. Komplex budov nazvaný Mars Science City, město za 3 miliardy CZK, bude největší město s vesmírnou simulací, které kdy bylo postaveno. Projekt zahrnuje laboratoře pro potraviny, energii a vodu, stejně jako pro zemědělské testování a studie o potravinové bezpečnosti. V plánu je řada experimentů, které povedou k inovacím v oblasti soběstačnosti v oblasti energie, vody a potravin. Mars Science City by se měl také pochlubit muzeem, které bude zobrazovat největší vesmírné úspěchy lidstva, včetně vzdělávacích oblastí, které mají podnítit zájem mladých občanů k vesmíru a inspirovat v nich vášeň pro průzkum a objevování. Stěny muzea budou vytištěny 3D tiskem s použitím písku z pouští Spojených arabských emirátů

Dosáhnout těchto cílů plánují emiráty skrze ekonomii. Právní rámec je již k dispozici prostřednictvím vesmírného zákona schváleného v roce 2019. Zákony a předpisy, včetně povolení, umožnují zainteresovaným společnostem zřídit základnu ve Spojených arabských emirátech. Financování zahájené kosmickou agenturou s názvem Space Analytics and Solutions, má rozpočet 5,4 milionů USD a cílem programu je pomoci začínajícím podnikům vytvářet vesmírné aplikace, které se zaměřují na zabezpečení potravin, změnu klimatu, infrastrukturu a ropný a plynárenský průmysl. Dále na podporu podnikání vzniknou nové ekonomické zóny věnované kosmickým aktivitám. Zřízeny budou v emirátech Abú Dhabí, Dubaji a Sharjah. S tímto cílem již byla nedávno oznámena spolupráce s Masdar City v Abu Dhabi.

Autor: Michal Florus, Obchodní rada ZÚ Abu Dhabi


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  China sees water efficiency enhanced in industrial and agricultural sectors China state infooffice (scio.gov.cn)
Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688