Export (export.cz)
Ze světa  |  18.05.2022 16:50:21

Polsko posiluje civilní ochranu. přispět mohou i české firmy

Posilování kapacit státu ve zvládání krizových situací a ochraně civilních obyvatel je jedním ze základních úkolů vlády každé země. Platí to i ve specifickém oboru ochrany před chemickými, biologickými, radiologickými a jadernými (CBRN) hrozbami. Toho si je vědoma i polská vláda, která kromě navyšování rozpočtů záchranných složek chystá také důležité koncepční kroky. Vzhledem k tomu, že CBRN ochrana patří tradičně mezi silné stránky České republiky, jedná se i o příležitost pro specializované české firmy.

S největším rozpočtem bude v roce 2022 v rámci bezpečnostních složek disponovat policie. Foto: Shutterstock

České firmy, které se zabývají ochranou před chemickými, biologickými, radiologickými a jadernými (CBRN) hrozbami se na konci dubna prezentovaly na zastupitelském úřadě ve Varšavě. Prezentace proběhla v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie (PROPED). Společnosti sdružené v Czech NBC Team měly možnost představit svou činnost, sdílet zkušenosti a diskutovat o možnostech konkrétní budoucí spolupráce se zástupci resortu zdravotnictví, hasičského sboru, teritoriální obrany a dalších specializovaných složek.

NAVÝŠENÍ ROZPOČTU

Polská vláda přijímá konkrétní kroky k posilování bezpečnosti a krizového řízení. Jedním z nich je návrh zákona o rozpočtu na rok 2022, který pro uniformované a speciální služby znamená navýšení oproti roku 2021. S největším rozpočtem bude v roce 2022 disponovat policie, která je také nejpočetnějším uniformovaným sborem. Celkem jí vláda na fungování určila téměř 11 miliard zlotých (přibližně 58,15 miliardy korun). Pro srovnání – v roce 2021 to bylo 10,1 miliardy zlotých (53,4 miliardy korun). Druhým nejpočetnějším a rozpočtem největším sborem pod správou ministerstva vnitra je hasičský sbor. V roce 2022 by měl hospodařit s rozpočtem 3,41 miliardy zlotých (18 miliard korun). To je asi o 200 milionů zlotých více než v roce předchozím (1,1 miliardy korun).

Přestože se nejedná o finální rozpočet podepsaný prezidentem, nelze očekávat, že by se přidělené prostředky snižovaly. Naopak, složky podřízené ministerstvu vnitra by měly mít možnost čerpat ještě významnou část dalších financí prostřednictvím tzv. modernizačního zákona. Ten je dalším důležitým krokem, který má za cíl pokračovat v modernizaci uniformovaných složek a také zvýšit platy příslušníků složek i jejich civilních zaměstnanců.

MODERNIZACE BEZPEČNOSTNÍCH SLOŽEK

Vládou schválené znění „Programu modernizace policie, pohraniční stráže, státní požární služby a státní ochranné služby 2022-25“, jak zní celý název zákona, alokuje na období své platnosti celkem 10 miliard zlotých (53 miliard korun). V jeho rámci se plánuje například obměna a modernizace výzbroje, specializovaného a dopravního vybavení, výstroje a osobních ochranných prostředků; výstavba nových zařízení a zlepšení funkčnosti dosud používaných zařízení, včetně rekonstrukce nebo zřízení dalších policejních stanic, jakož i výstavba moderních hasičských stanic či zvýšení počtu pracovních míst v policii, pohraniční stráži a státní hasičské službě.

V neposlední řadě polská vláda také připravuje speciální zákon o civilní ochraně, který by měl být brzy předložen ke schválení. Hlavním cílem je zvýšit bezpečnost osob žijících v Polsku tváří v tvář současným hrozbám, a to jak v mírových podmínkách, tak v případě válečného konfliktu. Na úrovni řízení je pak hlavním cílem zjednodušit a zpřehlednit současný systém, omezit počet právních předpisů upravujících stejnou problematiku a vymezit úkoly jednotlivých subjektů a jejich vzájemné závislosti tak, aby byly jednoznačně rozděleny kompetence. Zákon se zaměřuje na fáze krizového řízení – reakci a obnovu.

PEVNÝ VÝDAJOVÝ RÁMEC

Z pohledu firemních příležitostí je však důležité, že návrh zákona předpokládá pevný výdajový rámec určený na civilní ochranu. Ročně se má jednat o částku ve výši nejméně 0,1 % hrubého domácího produktu. Bude také vytvořen Fond civilní ochrany, který se bude skládat z centrálního fondu spravovaného ministrem vnitra a z vojvodských fondů spravovaných jednotlivými vojvody.

Hrozby mohou být – vedle válečného konfliktu – spojeny s živelnými pohromami, průmyslovými haváriemi či s globální epidemií. Je smutnou skutečností, že tyto hrozby dnes vnímáme citlivěji, než v minulosti. Odhlédnuto od okolností se však jedná o prioritu dlouhodobou, která vyžaduje systematický a koncepční přístup. České firmy mohou na polském trhu zaujmout a posílit tím schopnosti a odolnost polského systému civilní ochrany.

Jakub Rudý, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR ve Varšavě



Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688