mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  18.05.2022 15:20:00

Od června se zvýší kompenzace, které nahrazují výdělek po pracovním úrazu nebo při nemoci z povolání

Aby ti, kdo pobírají náhrady za výdělek, o který přišli v důsledku pracovního úrazu  nebo nemoci z povolání, případně pozůstalí po nich, dostávali vyšší kompenzace,  sáhla vláda k nutným změnám. Dnes na svém jednání rozhodla o tom, že se od  června budou částky valorizovat o 8,2 procenta průměrného výdělku, z nichž se tyto  kompenzace počítají.  

„Při výpočtu náhrad hraje roli nejen průměrný výdělek, ale také výše vyplácených  důchodů. Ty se budou od června valorizovat o 8,2 procenta. Aby příjemci kompenzací  dostali skutečně na účet větší částky, je nutné zvýšit i průměrné výdělky, podle kterých se stanovují zmíněné náhrady,“ zdůvodnil změny ministr práce a sociálních věcí Marian  Jurečka (KDU-ČSL). Ten dále vysvětlil, že jde o kompenzace, které zaměstnavatelé  podle zákoníku práce platí zaměstnancům nebo jejich pozůstalým (v případě smrti  zaměstnance) tehdy, kdy přijdou o příjem kvůli pracovnímu úrazu nebo nemoci z povolání. 

Při výpočtu uvedených náhrad platí, že pokud dojde ke zvýšení invalidního nebo  pozůstalostního důchodu, sníží se o tuto částku i poskytovaná náhrada. Pokud by tedy  vláda pravidla nezměnila, příjemci náhrad by dostávali v součtu i po červnové valorizaci  stále stejnou částku.  

Náhrada za ztrátu na výdělku kompenzuje snížení příjmu zaměstnance po skončení  pracovní neschopnosti. Zaměstnanci přísluší ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem  před vznikem škody a výdělkem dosahovaným po pracovním úrazu nebo po zjištění  nemoci z povolání s připočtením případného invalidního důchodu pobíraného z téhož  důvodu. 

Náhradu nákladů na výživu pozůstalých dostávají pozůstalí po zaměstnanci, který jim  poskytoval výživu nebo měl povinnost ji poskytovat. Činí 50 % průměrného výdělku  zaměstnance, zjištěného před jeho smrtí, pokud výživu poskytoval jedné osobě, a 80 %  výdělku, pokud vyživoval více osob. Od částek, které připadají na jednotlivé pozůstalé se  odečte důchod přiznaný pozůstalým z důvodu smrti zaměstnance (např. sirotčí nebo  vdovský důchod).


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688