Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  18.05.2022 13:12:19, aktualizováno 21.05.2022 09:08:36

Akcie ČEZ jsou po spekulacích nejvýše od roku 2008

Aktualizováno

Akcie tuzemské energetické společnosti ČEZ stouply po poledni na nejvyšší hodnoty od roku 2008. Cena titulu na pražské burze překonala v průběžném obchodování hranici 1100 za akcii a nezastavila se ani na 1120 , tedy o skoro 8 procent nad úterním závěrem poté, co web Seznam Zprávy přišel s informací, že stát oprášil plán na rozdělení firmy ČEZ a zestátnění elektráren.

Podle webu Seznam Zprávy vláda zvažuje rozdělení největší české energetické skupiny a zestátnění jejích elektráren. Důvodem je podle něj snaha vlády získat kontrolu nad cenami energií. Stát prý uvažuje o rozdělení ČEZ na výrobní a obchodní část. Výrobní divize s elektrárnami by měla skončit ve vlastnictví státu, který by vykoupil podíly minoritních akcionářů, případně by s nimi vyměnil podíly v obchodní části.

„Restrukturalizace ČEZ je dnes jednou z variant, o které přemýšlíme,“ potvrdil podle webu bez dalších detailů ministr financí Zbyněk Stanjura, jehož úřad spravuje 70procentní státní akciový podíl ve skupině.

Návrat k debatě o změnách struktury ČEZ potvrzuje podle webu i mluvčí skupiny Ladislav Kříž. „Současná energetická krize, válka na Ukrajině, Green Deal a především naše dlouhodobá snaha o bezpečné a spolehlivé dodávky elektřiny za přijatelné ceny, to vše nás vede opětně k zamyšlení, jaká je optimální vnitřní struktura ČEZ do budoucna. Zatím jsme stále ve stadiu diskuse, takže nelze nic prezentovat,“ uvedl.

Obdobně podle dvou zdrojů agentury Bloomberg jedná největší listovaný výrobce elektrické energie ve východní Evropě s vládou v Praze o možném rozdělení svých aktiv. Podle jednoho z těchto zdrojů je ministerstvo financí případné restrukturalizaci nakloněno. Podrobnosti o tom, jak by se struktura ČEZu mohla změnit, ale odmítl poskytnout.

Ministerstvo financí podle Bloombergu uvedlo, že restrukturalizace ČEZu je jednou z možností, které stát v současnosti analyzuje. Další případné komentáře úřad neposkytne, protože ČEZ je veřejně obchodovanou firmou. Stát v ní prostřednictvím ministerstva financí vlastní skoro 70 %.

13

Ve hře je podle Seznam Zprávy zatím více variant provedení celé operace. Mezi vládními politiky prý padaly dokonce úvahy o vykoupení podílů minoritních akcionářů formou veřejného odkupu – stát by tak posílil svůj vliv v celé skupině, nemusela by se dělit. Bylo by to ale časově náročné, restrukturalizace a rozdělení ČEZ může být rychlejší, uvedl zdroj Seznam Zprávy.

Takto se akcie ČEZ na pražské burze vyvíjely za posledních pět dní:

11

Akcie ČEZ stouply za poslední rok o zhruba 72 procent. Index PX vyrostl o 16 procent. Od začátku roku je akcie ČEZ výše o 31,8 procenta.

Ve hře byla restrukturalizace polostátní skupiny ČEZ už v roce 2017. Tehdy stát jako největší akcionář zvažoval rozdělení holdingu na „tradiční“ část s jadernými či fosilními elektrárnami a dále na „zelený“ ČEZ, který si měl podržet obnovitelné zdroje, obchod a distribuci.

Akcie ČEZ,které překonávají co do výkonnosti evropskou konkurenci, dostaly novou podporu:

13

Zdroje: BCPP, Bloomberg, Seznam Zprávy, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688