Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  18.05.2022 07:59:25

Data z amerického trhu nemovitostí čeká korekce (Ranní zpráva z finančního trhu)

Počet nově zahájených staveb i vydaných stavebních povolení v USA čeká za duben pokles. Bude se však jednat spíše o korekci předchozích mimořádných růstů než o změnu trendu. Vyšší úrokové sazby se v cenách nemovitostí ani zájmu o jejich koupi zatím příliš neodrazily a trh zůstává v dobré kondici. Inflace v eurozóně bude potvrzena na již zveřejněných 7,5 %. Její pokles očekáváme až od září.

Finální evropská inflace bude potvrzena na vysokých 7,5 %

Zatímco v březnu vykázaly statistiky počtu vydaných stavebních povolení i nově zahájených staveb mírný růst, v dubnu je zřejmě čeká meziměsíční pokles. Zatím však vývoj považujeme spíše za korekci než změnu trendu. Na trhu nemovitostí je stále patrný zájem o nákupy mimo velké aglomerace, roste i zájem mladých lidí o nákupy ve velkých městech. Přestože rostoucí sazby časem stlačí prodeje nemovitostí, zatím tento trend nepozorujeme.    

Dubnová inflace v eurozóně bude pravděpodobně potvrzena na již zveřejněných 7,5 % y/y. Nad sedmi procenty se podle našeho odhadu bude držet do září, když poté očekáváme její pozvolný pokles. Za celý letošní rok odhadujeme harmonizovanou inflaci na průměrných 7,2 % a 2,9 % pro příští rok. Jádrová inflace letos dosáhne v průměru 3,4 %, v příštím roce pak 2,7 %. Důvodů pro utahování měnové politiky tak bude mít ECB více než dost.

Vyhlídka na razantnější růst úroků potěšila euro

Na diskuzním fóru ČNB na Univerzitě Hradec Králové dnes promluvil Jiří Rusnok. Dle jeho slov by bez zvyšování sazeb byla inflace minimálně mezi 20 až 25 % a kurz koruny by byl 30 korun za euro. V červnu Rusnok očekává debatu o velikosti zvyšování sazeb, ale na předvídání červnového rozhodnutí je podle něho příliš brzy.

Obchodování s korunou bylo v úterý poklidné. Kurz ve srovnání s předchozím dnem o desetinku zpevnil a obchodoval se kolem úrovně 24,7 CZK/EUR. Pestřejší dění bylo na maďarském forintu, který posílil o 1 % (na 386 HUF/EUR). Postaralo se o to vyjádření viceguvernéra tamní centrální banky Barnabase Virága, který prohlásil, že centrální banka může zvednout úrokové sazby tak, aby v jejich reálném vyjádření byly kladné. To by při inflaci, která podle prognózy centrální banky překročí v následujících měsících dvouciferné tempo, znamenalo ještě výrazné utažení měnových podmínek. Pozitivně pak překvapil růst maďarské ekonomiky, která za Q1 přidala mezikvartálně 2,1 %, v meziročním srovnání pak 8,2 %. Svými výsledky potěšil i polský hospodářský růst, který mezičtvrtletně dosáhl 2,4 %, meziročně pak 8,5 %. 

Zisky si dnes připisovala i společná evropské měna. Ta zpevnila o 1 % a posunula se na 1,054 USD/EUR. Na silnější úrovně jí pomohlo vyjádření člena ECB Klause Knota, který prohlásil, že ECB může výrazněji zvednout úrokové sazby, pokud to data ospravedlní.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688