Export (export.cz)
Ze světa  |  17.05.2022 16:16:32

V Thajsku vítězí elektronický obchod

Online obchodování (e-commerce) je u thajských zákazníků dlouhodobě mimořádně populární, mimo jiné vzhledem k jejich hektickému stylu života, který v řadě případů probíhá nepřetržitě (24/7). Statistická data a spotřebitelské průzkumy ukazují, že Thajsko je v regionu jihovýchodní Asie na druhém místě za Indonésií ve velikosti svojí internetové ekonomiky s hodnotou zhruba 30 miliard USD.

Ilustrační foto: Shutterstock

Pandemie covid-19 trend elektronického obchodování ještě posílila. V posledních letech v zemi přibylo 9 milionů uživatelů internetu, e-commerce vzrostl o 68 % jen v roce 2021. V současné době nakupuje spotřební zboží cestou online služeb kolem 37 milionů obyvatel Thajska, 30 % z nich nově právě vlivem pandemie. Navíc 95 % z nich nehodlá svoje zvyky měnit ani v postcovidovém období.

KVALITNÍ INFRASTRUKTURA

Hnací silou rozvoje je stále kvalitnější internetové připojení, univerzální používání mobilních telefonů, kapacitní logistické zázemí a vyspělé online platební systémy (QR kódy, platební brány, bezhotovostní karetní operace), což mimo jiné přispívá k větší spotřebitelské důvěře a přívětivosti online obchodování. Další zájem navíc podporuje rostoucí počet distribučních firem a snižování ceny doručovacích služeb.

Není proto překvapením, že se Thajsko rychle stává regionálním centrem nadnárodních firem, které chtějí proniknout na online trhy jihovýchodní Asie. Fenoménem v tomto směru se stala Lazada Group (gigant asijského e-commerce a součást čínské společnosti Alibaba), která v Thajsku založila centrum svého marketingu a vývoje produktů. Podílí se též na širokém zapojení místních malých a středních podniků do online obchodování.

PŘESHRANIČNÍ E-COMMERCE SÍLÍ

Přeshraniční e-commerce představuje téměř 30 % z celkového objemu thajského online obchodu, což je známkou silné chuti po zahraničním zboží a globálních značkách – a právě z toho by do budoucna mohly profitovat také české firmy v řadě konkurenceschopných oblastí svých aktivit. Čína, Japonsko a USA jsou aktuálně pro Thajce třemi hlavními „partnerskými“ trhy. Ze zájmových sektorů převažují výrobky a služby z oblasti jídla, potravin a nápojů, kosmetiky, domácího vybavení a spotřební elektroniky (včetně mobilních telefonů a aplikací).

Také thajská vláda se snaží podporovat dynamický rozvoj „digitální ekonomiky“ zjednodušením regulatorního rámce, postupným zaváděním celonárodního standardu pro e-platby (PromptPay) a upřednostněním bezhotovostních transakcí a online bankovních služeb pod hlavičkou programu „digitální transformace“ s názvem Smart Business Transformation Programme (SBTP). V obdobném duchu se i thajská agentura pro zahraniční investice (Thailand Board of Investment, BoI) snaží přilákat investory do zmíněných technologií a služeb sadou zajímavých pobídek (mimo jiné úleva na dani z příjmu právnických osob po dobu 8 let, osvobození od dovozních cel apod.), vše s cílem vytvořit z Thajska technologicky vyspělou regionální velmoc s významným inovačním potenciálem.

Aleš Ždimera, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Bangkoku

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688