mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  17.05.2022 15:12:00

Ministr Lipavský navštívil tallinnskou Konferenci Lennarta Meriho

Ministr Lipavský navštívil tallinnskou Konferenci Lennarta Meriho

17.05.2022 / 15:02 | Aktualizováno: 17.05.2022 / 15:12

U příležitosti výroční Konference Lennarta Meriho, pořádané Mezinárodním centrem pro obranu a bezpečnost (ICDS), český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský navštívil dne 14. května 2022 Tallin.

Ministr Lipavský promluvil k publiku v jednom z hlavních pódiových panelů nazvaných: „Computer World: Digital Security“, který moderoval bývalý prezident Estonska Toomas Hendrik Ilves. Panel diskutoval o tom, co je bezpochyby jedním z nejdůležitějších témat 21. století. Digitalizace představuje příležitost i výzvu, protože stále více lidských činností se přesouvá z fyzického do virtuálního prostoru. Ministr Lipavský podtrhl zejména nutnost zachovat lidský přístup k moderním technologiím: ty se rychle vyvíjejí, zatímco člověk ne. Neměli bychom zapomínat, že technologie tu jsou od toho, aby nám sloužily a ne naopak. Musíme zajistit, aby při regulaci technologií a kybernetického prostoru byla respektována lidská práva a svobody. Mezi panelisty probíhala živá diskuse a také živá interakce s publikem během následné debaty.

Této významné zahraničněpolitické konference v seversko-pobaltském regionu se ministr zahraničních věcí ČR účastní již druhým rokem v řadě, loni zde vystoupil Jakub Kulhánek.

Po panelové diskuzi se ministr Lipavský zúčastnil oběda, který uspořádala jeho estonská kolegyně Eva-Maria Liimets a kterého se zúčastnil i jeho dánský kolega Jeppe Kofod. Oběd poskytl dobré prostředí pro neformální výměnu názorů na mnoho důležitých otázek současného mezinárodního dění, jako je pravděpodobné přistoupení Finska a Švédska do NATO, bezpečnost pobaltského regionu, nadcházející summit NATO v Madridu, energetická bezpečnost nebo 6. sankční balík EU.

Ministr Lipavský následně také bilaterálně jednal s estonskou ministryní zahraničních věcí Evou-Marií Liimets a estonskou premiérkou Kajou Kallas. V obou případech byla mezi diskutovanými tématy nejvýrazněji ruská agrese proti Ukrajině a vedoucí představitelé si vyměnili názory na to, jak udržet a dále koordinovat pomoc Ukrajině. Nadcházející české předsednictví EU a jeho priority se také řešily na setkání s premiérem Kallasem. Po jednání odjeli ministři Lipavský, Liimets a Kofod společně do Berlína airbusem A319 AČR, aby se zúčastnili neformálního ministerského zasedání NATO.

Přestože byla návštěva poměrně krátká, podtrhla silné bilaterální vazby mezi Českou republikou a Estonskem a prokázala jejich silnou souhru v mnoha klíčových otázkách současných mezinárodních vztahů. Šanci ještě zesílit během nadcházejícího českého předsednictví v Radě Evropské unie.

Panel, na kterém vystoupil ministr Lipavský, moderoval bývalý estonský prezident T. H. Ilves

Panel, na kterém vystoupil ministr Lipavský, moderoval bývalý estonský prezident T. H. Ilves

Sál byl během ministrova vystoupení zcela zaplněn

Sál byl během ministrova vystoupení zcela zaplněn


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688