Export (export.cz)
Export  |  17.05.2022 13:36:38

Zelený vodík i hnojiva - JAR skýtá řadu šancí pro petrochemický průmysl

Jihoafrická republika je domovem nejrozvinutějšího chemického sektoru na kontinentu, což mimo jiné zahrnuje výrobu paliv, plastů hnojiv, ale i farmaceutik či obrovské škály chemikálii používaných napříč průmyslovými odvětvími. Velké příležitostí skýtá také výroba takzvaného zeleného vodíku, biologicky odbouratelných materiálů a nanovláken.

Rafinérie Caltex patří mezi největší v JAR. Vyrábí mimo jiné benzín. Foto Shutterstock

Velikost jihoafrického chemického průmyslu se odhaduje na 25 mld. USD (565 mld. ), což je přibližně čtyřikrát více než v Nigerii, největší africké ekonomice. Podíl celého sektoru na HDP je přibližně 5 %, přičemž jeho podíl na jihoafrické výrobní produkci je až čtvrtinový. Chemickému průmyslu dominují v JAR tuzemské i zahraniční společnosti, z nichž 20 největších zodpovídá za více jak 90 % výnosů v této oblasti. Za rozvinutostí jihoafrického chemického průmyslu stojí jak relativní průmyslová vyspělost země, tak dostatečné množství nerostného bohatství. Jižní Afrika má plně integrované řetězce přidané hodnoty, které zahrnují jak produkci nezbytných nerostných surovin či polotovarů, tak i hotových produktů. Důkazem tohoto je i výroba pokročilých materiálů jako jsou uhlíková vlákna či nanomateriály.

Lídr v syntéze uhlovodíků

JAR lze považovat za světového lídra v oblasti syntézy, ve které jsou oxid uhelnatý a vodík či metan přeměňovány na různé kapalné uhlovodíky. JAR zodpovídá přibližně za 0,5 % světové produkce chemikálií, přičemž 55 % z toho představují lokálně produkované petrochemikálie. Chemický průmysl JAR je důležitý i z hlediska tvorby pracovních míst, neboť v něm nachází uplatnění vice jak 170 tisíc osob.

Za hub chemického průmyslu lze považovat oblast Sasolburg, která leží v relativní blízkosti Johannesburgu, a je domovem řady závodů místního petrochemického gigantu SASOL. Nově příchozí společnosti pak často zakládají své výrobní závody mimo jiné v blízkosti uhelných dolů či míst největšího odbytiště jejich produktů. Na významu nabývají také přístavní města Durban či Mossel Bay. Z hlediska provincií jde primárně o Gauteng, KwaZulu-Natal, Východní Kapsko či Svobodný stát.

Obrovský potenciál má v JAR takzvaný zelený vodík, a to jak z hlediska ekonomického, tak z hlediska dekarbonizace emisně náročných průmyslových odvětví. V globálním měřítku se z něj stává stále důležitější zdroj energie a odhaduje se, že do roku 2050 bude zelený vodík představovat trh o velikosti 2,5 bil. USD. Podle expertů mají projekty na něm postavené potenciál v zemi vytvořit více jak 370 tisíc pracovních míst. Konkurenční výhoda jihoafrické produkce zeleného vodíku spočívá především v geografické poloze příznivé pro větrnou a solární energii, ale také v relativně vysokém stupni industrializace.

Hnojiva pro zemědělství

S ohledem na to, že v zemi působí více jak 32 tisíc komerčních zemědělců, významným produktem chemického průmyslu jsou zde i hnojiva. JAR spotřebuje přibližně 0,5 % světové produkce hnojiv, avšak drtivá většina hnojiv se do země dováží. Komodita je tak vystavena vnějším cenovým vlivům. Nejvíce hnojiv se v zemi spotřebuje na pěstování kukuřice (41 %) a cukrové třtiny (18 %). Na trhu s hnojivy v JAR panuje značná konkurence, avšak kromě ceny o zapojení nových produktů rozhoduje i individuální přístup a poradenství, zvyšování úrodnosti a snižování spotřeby vody. V neposlední řadě pak vzhledem k spotřebě domácností skýtá země řadu příležitostí v oblasti zavádění biologicky rozložitelných obalových materiálů.

David Vaverka, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Pretorii


 
 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688