Jan Macek (Fincentrum & Swiss Life Select)
Finanční rady  |  17.05.2022 11:01:38

Padá Bitcoin, něco si přej









 

Kryptoměny, s jejím největším a nejznámějším zástupcem Bitcoinem v čele, opět prudce padají. Slovo „opět“ je namístě, protože se nejedná o první výrazný propad kryptoměn. Patří ale k těm větším, a tak stojí za to podívat se, co se na trhu kryptoměn děje. „Hlavním hybatelem vývoje této nové ekonomiky byl a zůstává vývoj té takzvaně staré. O co více má Bitcoin a další nové měny ambici fungovat jako systémy zcela nezávislé na státech a ekonomikách, o to více se ukazuje, že opak je pravdou,“ říká ve svém komentáři Jan Macek, produktový manažer společnosti Fincentrum & Swiss Life Select


Miliardy dolarů jsou pryč
Jeden Bitcoin se aktuálně prodává za cenu těsně pod 30 tisíci dolary. To je úctyhodná cena. Dokud ale pohledem do zpětného zrcátka nezjistíme, že na začátku roku byla jeho cena 47 tisíc dolarů a v listopadu loňského roku dosáhl Bitcoin rekordní hodnoty 69 tisíc dolarů. Aktuální cena tak představuje ztrátu přes 50 %. Z celého Bitcoinového trhu se tak během několika málo měsíců vypařilo téměř tři čtvrtě bilionu dolarů. Nutno říct, že v této sumě jsou ze značné míry zahrnuty i nemalé úspory drobných neprofesionálních investorů a spekulantů, kteří svěřili Bitcoinu svoji finanční budoucnost. Bitcoinoví investoři fandové jsou sice známí svým neutuchajícím odhodláním držet své pozici za každých podmínek, reálně se však ukazuje, že ustát ztrátu poloviny zainvestovaných peněz není jednoduché a každý na to nemá dostatečně pevné nervy.
Bitcoin je výkladní skříní kryptoměnového trhu, představuje jeho celou jednu třetinu, a je tak nejvíce vidět. Druhou největší měnou je Ethereum, jehož majitelé ale aktuálně také moc neslaví. Jejich ztráta od listopadového vrcholu je ještě o něco větší než u majitelů Bitcoinu, a to sice necelých 60 %.
Majitelům Bitcoinu i Etherea však mohou slepě závidět investoři do dvojice kryptoměn s názvy Terra a Luna. Na jejich vzájemné provázanosti stál ambiciózní projekt stablecoinu, kryptoměny, která si měla udržovat svoji hodnotu navázanou na vývoj dolaru, tedy s minimálním kolísáním. S ohledem na totální krach, v podstatě stoprocentní ztrátu, ke které došlo v uplynulých dnech, je zřejmé, že projekt nevyšel. Nešlo přitom o žádnou drobnost, v těchto měnách bylo zainvestováno na 60 miliard dolarů, ze kterých nezbylo prakticky nic. 
Pád projektu Terra / Luna byl tak určitě jedním z důvodů poklesů celého kryptoměnového trhu, pro nějž to byl zásah v podobě oslabení důvěryhodnosti. Nebyla to však tato rána, která stojí za aktuálními ztrátami Bitcoinu a Etherea. S podobnými problémy se totiž kryptoměnový svět umí vyrovnat. Koneckonců není snad měsíce, kdy by nedošlo k nějakému menšímu či většímu krachu či vykradení kryptoměnové burzy. 

Hezkým příkladem bylo nedávné zadržení dvojice podvodníků, kterým se v roce 2016 podařilo z burzy Bitfinex ukrást 120 tisíc Bitcoinů (majetek v miliardách dolarů). Jejich odhalení a zatčení při neúspěšném pokusu tento zlatý důl vyprat mimochodem ukázalo, jak slavné je to s tak často vzývanou anonymitou Bitcoinu.

 

Za vším hledej sazby
Hlavním hybatelem vývoje této nové ekonomiky byl a zůstává vývoj té takzvaně staré. O co více má Bitcoin a další nové měny ambici fungovat jako systémy zcela nezávislé na státech a ekonomikách, o to více se ukazuje, že opak je pravdou. Kryptoměny jsou investory po celém světě vnímány jako jedno z mnoha rizikových alternativních aktiv. Pokud jsou podmínky příznivé, investoři je nakupují, jakmile se situace obrátí, zbavují se jich. 

Tuto výhybku aktuálně představuje dlouho očekávané zvyšování úrokových sazeb americké centrální banky. Obecně řečeno dochází nyní na postupné utahování rozjeté monetární politiky, která v podobě „tištění“ obrovského množství peněz přestavovala náplast na kovidový šok mnoha vyspělých i rozvíjejících se ekonomik. Američtí investoři (a nejen oni) si nyní nejsou jistí, zda jejich ekonomika nemíří do recese. Pokud k tomu přičteme geopolitické napětí dané ruskou agresí na Ukrajině, se všemi ekonomickými a energetickými dopady, je zřejmé, že nervozita, obavy a strach jsou nyní převládající emoce napříč kapitálovými trhy.

 

A co akcie?
Výše uvedené je tedy ten klíčový důvod propadů kryptoměn. A nejen jich, situace na akciovém trhu není také bůhvíjak růžová. Na rozdíl od kryptoměn však mají akciové trhy dvě velké výhody, resp. důvody, proč nepanikařit a nelámat nad nimi hůl. Tím prvním jsou staletí historie a zkušeností s tržní ekonomikou postavenou na fungování akciových společností. Tím druhým, zásadním, je vnitřní hodnota. Akcie vždy budou, na rozdíl od Bitcoinu, představoval podíl na něčem skutečném, hmotném, co generuje zisk a představuje hodnotu v reálném světě. Bitcoin nadále zůstává postaven pouze na víře, že mnou držené mince někdy v budoucnu někdo jiný ode mne koupí za vyšší hodnotu, než činila moje investice.

Jan Macek

Vedoucí oddělení produktového managementu

Absolvent oboru Finance Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Svoji kariéru zahájil v oblasti auditu a korporátních financí. Na pozici produktového specialisty investičních produktů pracuje od roku 2011. Od roku 2017 je vedoucím produktového managementu Fincentrum & Swiss Life Select.









Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

17.05. 13:32  Bitcoin nepadá... (Láďa)
17.05. 12:45  Rychlost (JendoSlaff)
17.05. 12:18  Rychlost (plantaznik)

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)

Přečtěte si také:

03.01.2024BITCOIN padá pod 42 000 $ X-Trade Brokers (XTB)
18.11.2022Bitcoin padá, trh dospívá Roman Valihrach (Coinmate)
12.07.2022Bitcoin padá pod úroveň 20 000 USD X-Trade Brokers (XTB)
15.06.2022Bitcoin padá na 20 000 USD X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688