Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.05.2022 06:08:00

Ještě v březnu byli Alibaba a spol. "neinvestovatelní". Teď analytici JPMorgan mění názor

Analytici JPMorgan mění svůj názor na čínské internetové akcie, a to k lepšímu. Jenom dvě měsíce poté, co jejich pesimistický pohled na tento sektor odstartoval tržní výprodej, začali optimističtěji pohlížet na nejméně 15 akciových titulů.

Tencent Holdings a Alibaba Group Holding jsou některé z firem, které od analytiků v čele s Alexem Yao dočkaly lepšího doporučení. Zlepšení doporučení z “underweight” na “overweight” přišlo také pro akcie společností Meituan, NetEase a Pinduoduo. Ještě v polovině března měl stejný tým pro tento sektor silně medvědí nálepku: “neinvestovatelný”.

Celá kauza zní poněkud bizarně: Podle zdrojů Bloombergu bylo totiž samotné slovo “neinvestovatelný” z březnového reportu ještě před vydáním vymazáno. Tiskařský šotek se ale postaral o to, že v několika případech nakonec proklouzlo ven. Vše prozrazující nálepka se pak spolu s dalšími faktory postarala o to, že americké a asijské trhy přišly o zhruba 200 miliard dolarů. Jistá čínská technologická společnost kvůli inkriminovanému labelu omezila roli JPMorgan v procesu primárního úpisu akcií.

Krok, který na Wall Street vyvolá nejedno nevěřícné krčení ramen, ale Bloomberg vnímá v širší perspektivě – jako součást dramatu, kde hlavní roli hraje krkolomná situace bank, jež se pokoušejí o expanzi v Číně, a přitom chtějí pořád klientům poskytovat přístup k analytickému výzkumu na čínských turbulentních trzích.

Investoři se ještě nedávno snažili odhadnout, jak vážné budou zásahy do čínského technologického odvětví ze strany komunistických úřadů a dopad striktních protikoronavirových opatření v Šanghaji a dalších městech. Především čínské internetové akcie byly kvůli tomu v poslední době silně volatilní.

Tým JPMorgan v březnu představil medvědí stanovisko, které reagovalo na první ze tří fází cyklu. Druhá fáze, která pracovala s hypotézou stabilizace cen a ustupujícího výprodeje, tak podle něj přišla dříve, než se čekalo.

“Výrazné nejistoty, které před tímto sektorem stojí, by se na pozadí nedávných oznámení regulátorů měly začít zmírňovat,” napsali v pondělním komentáři Yao se svými kolegy.

V závěru dne, kdy JPMorgan svoji březnovou zprávu zveřejnila, klesl The Nasdaq Golden Dragon China Index na dosavadní letošní minimum. Následné zpevnění pak přesáhlo 50 procent, část těchto zisků ale index zase odevzdal.

Ukazatel čínských akcií po reportu o "neinvestovatelnosti" dorazil na dno:

18

Od poloviny března byly podle analytiků JPMorgan oporou politické kroky. Zmírnilo se nebezpečí ohledně regulace, hrozba delistingu ADR i geopolitická rizika, napsali také se zmínkou o zasedání z 16. března. Tomu předsedal místopředseda čínské vlády a představitelé čínské vlády na něm slíbili, že svoje zátahy na technologický sektor omezí.

To byl také jeden z hlavních prvků, který analytiky přiměl k tomu změnit jejich stanovisko.

Ochota riskovat by ale podle nich nadále nemusela být moc velká a spekulativní růstová jména by mohla mít problém s tím , aby se dokázala vyšvihnout lépe než široký trh. U konsensuálních odhadů zisku za druhé čtvrtletí některých firem jako Meituan a Alibaba analytici stále předpokládají „výrazné riziko směrem dolů“. Obavy investorů z dopadu čínských lockdownů jsou stále velice živé a nejnovější data, která přišla i v pondělí, ukazují, že širší ekonomika byla zásadním způsobem poškozena.

Čínský #průmysl a #maloobchod oslabily kvůli #koronavirus více, než se čekalo - https://t.co/PqS6UXZPiQ pic.twitter.com/RsN1Q5XhTl

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688