mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  16.05.2022 18:50:00

Energetická bezpečnost je výzvou i pro Jordánsko

Energetická bezpečnost je výzvou i pro Jordánsko

16.05.2022 / 18:44 | Aktualizováno: 16.05.2022 / 18:50

Navzdory poloze uprostřed Blízkého východu, který je symbolem bohatství plynoucího z ropy a plynu, Jordánsko vlastní surovinové energetické zdroje postrádá. Existenční závislost především na svých sousedech v geopoliticky nesnadném regionu má přitom možnost efektivně snižovat díky vhodným přírodním podmínkám pro solární a větrnou energii. Příležitostí pro představení českých řešení v oblasti energetiky je jordánský veletrh SONEX/JIMEX, který se koná 30. května – 2. června 2022 v hlavním městě Ammánu.

Na devíti desetinách území Jordánska se rozléhá poušť a zároveň je i z velké části až nečekaně hornaté. Slunce svítí okolo 330 dní v roce a vítr fouká téměř nepřetržitě. Kombinace těchto faktorů poskytuje zemi téměř ideální podmínky pro dlouhodobou orientaci na energii obnovitelných zdrojů. Pro masivnější využití je v Jordánsku výzvou nejen obvyklá otázka skladování a nestability přírodních zdrojů, ale i zastaralá místní infrastruktura. V Jordánsku se i z tohoto důvodu dobře uplatňují hlavně individuální řešení pro jednotlivé budovy, například třeba jen pro ohřev vody, který se jinak řeší stále dražší naftou nebo elektřinou. Jedním z klíčových hráčů v této oblasti na jordánském i širším regionálním trhu se přitom postupně stala místní pobočka české firmy Solarity.

Ani Jordánsku se nevyhýbají dopady klimatických změn, naopak je jejich vliv i na běžný život Jordánců každý rok zřetelnější, a to nejen v podobě kritického nedostatku vody. Nebývale studené zimy i navyšující se teploty během léta zejména v Ammánu, ležícímu téměř v 1000 m.n.m. znamenají téměř plynulé přechody z vytápění na chlazení vzduchu klimatizací. Relativně novým tématem se tak v rámci Jordánska, v kombinaci s rekordními cenami elektřiny a nafty stávají energeticky šetrné budovy. A to od klasické izolace, kterou naprostá většina staveb v Jordánsku po strádá a o kterou začínají jevit Jordánci stále větší zájem, po nejnovější chytré nápady pro energetické úspory.

Českým firmám se tak v Jordánsku nabízí široká škála příležitostí od solární energetiky po uplatnění nápadů po energetické úspory. I proto nyní Zastupitelský úřad ČR v Ammánu chystá ve spolupráci s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT v rámci veletrhu SONEX/JIMEX prezentaci českých inovativních řešení v oblasti obnovitelných zdrojů a České republiky jako zajímavého partnera pro tento sektor.

 

Zuzana Benešová

ekonomická diplomatka ZÚ Ammán

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt 13:42  4/18/24 737AM ET Heads up. A Dense Fog Advisory is in effect until 10AM ET for the.. US National Weather Service (weather.gov)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688