kr-zlinsky.cz (Zlínský kraj)
Kultura  |  16.05.2022 13:53:15

Cyrilometodějské stezce bude ve Zlíně předán certifikát Kulturní stezka Rady Evropy

16.5.2022
Cyrilometodějské stezce bude ve Zlíně předán certifikát Kulturní stezka Rady Evropy

ZLÍNCertifikát Kulturní stezka Rady Evropy bude slavnostně předán z rukou ředitele Evropského institutu kulturních stezek v Lucemburku pana Stefana Dominioniho představitelům sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje a Zlínského kraje. Předání se uskuteční během mezinárodní konference pořádané dne 17. května 2022 v galerii zrekonstruovaného Obchodního domu ve Zlíně za účasti zástupců Programu Kulturní stezky Rady Evropy, Cyrilometodějské stezky a dalších certifikovaných stezek, významných hostů a partnerů z partnerských zemí, například z Česka, Slovenska, Bulharska, Itálie, Slovinska a Lucemburska.

„Cyrilometodějská stezka jako první v České republice získala certifikaci Kulturní stezka Rady Evropy. Zapsala se do historie certifikovaných kulturních stezek rovněž jako první se zaměřením na slovanské kulturní dědictví. Toto jedinečné uznání, srovnatelné svým významem se zápisem do UNESCO, je velkou příležitostí pro mezinárodní kulturní turismus. Certifikát byl předán zatím pouze online na 10. výročním zasedání Kulturních stezek Rady Evropy dne 30. září 2021. Je mi ctí, že budu moci osobně převzít tak významný certifikát během této nadcházející slavnostní události. Ocenění si osobně velmi vážím a vnímám jej jako výsledek dlouhodobé práce lidí jak z České republiky, tak i ze zahraničí, kteří se věnují rozvoji Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje,“ uvedl Lubomír Traub, náměstek hejtmana Zlínského kraje a předseda pořádajícího sdružení.

Díky certifikaci se zvedl zájem o členství ve sdružení nebo projektovém partnerství i ze strany jiných evropských asociací zaměřených na kulturní a poutní turismus, jako je Via Francigena nebo Romea Strata. Právě zástupci těchto partnerských sítí, ale i dalších stezek, jako je svatojakubská nebo industriálního dědictví, přijedou do Zlína představit své osvědčené praxe. Zapojení do certifikovaných mezinárodních partnerských sítí přináší inspiraci, příležitosti k propagaci i financování

Proč se tento slavnostní akt koná právě ve Zlíně? Myšlenka Cyrilometodějské stezky vznikla před více než 10 lety právě ve Zlíně a zároveň zde našlo sídlo celé sdružení zabývající se jejím rozvojem. Dalším z důvodů je, že se jedná o unikátní místo se svým specifickým industriálním a architektonickým dědictvím, které by svým baťovským odkazem vydalo na další tematickou trasu s nadnárodním přesahem.

Na Cyrilometodějské stezce si každý najde to své, ať už se jedná o stovky kilometrů značených tras v České republice i na Slovensku, nebo o historické, sakrální a jiné památky, tematické akce či vzdělávací programy.

Sdružení, které založil v jubilejním cyrilometodějském roce 2013 spolu s Centrálou cestovního ruchu Východní Moravy Zlínský kraj, je dnes reprezentováno více než devíti desítkami partnerů napříč střední a jihovýchodní Evropou. Sdružení má 23 oficiálních členů z České republiky, ale i Slovenska, Bulharska, Řecka, Maďarska, Slovinska, Chorvatska a Itálie. Svými aktivitami podporuje živý cyrilometodějský odkaz a hodnoty založené na respektování a dialogu mezi lidmi rozlišných kultur a vyznání.

Další informace:

Mgr. Zuzana Vojtová, ředitelka
Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje,  z.s.p.o.
info@cyril-methodius.eu, tel. +420 733?161?673
www.cyril-methodius.cz
www.putujmebezhranic.cz 

 

S využitím tiskové zprávy Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje

16. 5. 2022

? Kontakt pro média:

Soňa Ličková
tisková mluvčí Zlínského kraje
577 043 190, 602 671 376
sona.lickova@kr-zlinsky.cz   

 

Cyrilometodějské stezce bude ve Zlíně předán certifikát Kulturní stezka Rady Evropy

ZLÍNCertifikát Kulturní stezka Rady Evropy bude slavnostně předán z rukou ředitele Evropského institutu kulturních stezek v Lucemburku pana Stefana Dominioniho představitelům sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje a Zlínského kraje. Předání se uskuteční během mezinárodní konference pořádané dne 17. května 2022 v galerii zrekonstruovaného Obchodního domu ve Zlíně za účasti zástupců Programu Kulturní stezky Rady Evropy, Cyrilometodějské stezky a dalších certifikovaných stezek, významných hostů a partnerů z partnerských zemí, například z Česka, Slovenska, Bulharska, Itálie, Slovinska a Lucemburska.

 

„Cyrilometodějská stezka jako první v České republice získala certifikaci Kulturní stezka Rady Evropy. Zapsala se do historie certifikovaných kulturních stezek rovněž jako první se zaměřením na slovanské kulturní dědictví. Toto jedinečné uznání, srovnatelné svým významem se zápisem do UNESCO, je velkou příležitostí pro mezinárodní kulturní turismus. Certifikát byl předán zatím pouze online na 10. výročním zasedání Kulturních stezek Rady Evropy dne 30. září 2021. Je mi ctí, že budu moci osobně převzít tak významný certifikát během této nadcházející slavnostní události. Ocenění si osobně velmi vážím a vnímám jej jako výsledek dlouhodobé práce lidí jak z České republiky, tak i ze zahraničí, kteří se věnují rozvoji Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje,“ uvedl Lubomír Traub, náměstek hejtmana Zlínského kraje a předseda pořádajícího sdružení.

 

Díky certifikaci se zvedl zájem o členství ve sdružení nebo projektovém partnerství i ze strany jiných evropských asociací zaměřených na kulturní a poutní turismus, jako je Via Francigena nebo Romea Strata. Právě zástupci těchto partnerských sítí, ale i dalších stezek, jako je svatojakubská nebo industriálního dědictví, přijedou do Zlína představit své osvědčené praxe. Zapojení do certifikovaných mezinárodních partnerských sítí přináší inspiraci, příležitosti k propagaci i financování

 

Proč se tento slavnostní akt koná právě ve Zlíně? Myšlenka Cyrilometodějské stezky vznikla před více než 10 lety právě ve Zlíně a zároveň zde našlo sídlo celé sdružení zabývající se jejím rozvojem. Dalším z důvodů je, že se jedná o unikátní místo se svým specifickým industriálním a architektonickým dědictvím, které by svým baťovským odkazem vydalo na další tematickou trasu s nadnárodním přesahem.

 

Na Cyrilometodějské stezce si každý najde to své, ať už se jedná o stovky kilometrů značených tras v České republice i na Slovensku, nebo o historické, sakrální a jiné památky, tematické akce či vzdělávací programy.

 

Sdružení, které založil v jubilejním cyrilometodějském roce 2013 spolu s Centrálou cestovního ruchu Východní Moravy Zlínský kraj, je dnes reprezentováno více než devíti desítkami partnerů napříč střední a jihovýchodní Evropou. Sdružení má 23 oficiálních členů z České republiky, ale i Slovenska, Bulharska, Řecka, Maďarska, Slovinska, Chorvatska a Itálie. Svými aktivitami podporuje živý cyrilometodějský odkaz a hodnoty založené na respektování a dialogu mezi lidmi rozlišných kultur a vyznání.

Další informace:

Mgr. Zuzana Vojtová, ředitelka

Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje,  z.s.p.o. 

info@cyril-methodius.eu, tel. +420 733?161?673 

www.cyril-methodius.cz

www.putujmebezhranic.cz 

S využitím tiskové zprávy Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje

16. 5. 2022

? Kontakt pro média:

Soňa Ličková

tisková mluvčí Zlínského kraje

577 043 190, 602 671 376

sona.lickova@kr-zlinsky.cz  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688