Patria (Patria Finance)
Komodity  |  16.05.2022 06:22:00

Svět se, co se týče závislosti na ropě, od sedmdesátých let změnil. Jak se budou vyvíjet její ceny?

Konflikt na Ukrajině a sankce uvalené na Rusko se projevují v celé globální ekonomice a nejvíce na trzích s energiemi. Tvrdí to blog Mezinárodního měnového fondu, podle kterého je výsledkem i růst cen ropy, který je ale tlumen volnými těžebními kapacitami v některých zemích a také strategickými rezervami. MMF se následně věnuje srovnání se sedmdesátými lety, kdy byla celá ekonomika na ropě mnohem více závislá.

Ceny ropy Brent se po ruské invazi na Ukrajinu dostaly až na 130 dolarů za barel, pak na ně dolehla pandemická opatření v Číně, která je největším dovozcem ropy. I tak se ale znovu hovoří o vzpomínkách na sedmdesátá léta. Na což MMF reaguje s tím, že „časy se změnily“. Světová ekonomika se totiž dnes mnohem méně spoléhá na ropu, což je dobře patrné z toho, kolik barelů je nyní potřeba na vytvoření produktu ve výši 1 milionu dolarů.

Podle kalkulací MMF bylo na výrobu zmíněného produktu v roce 1970 potřeba asi 850 barelů ropy. Pak nastal prudký pokles ropné intenzity produkce, ve druhé polovině devadesátých let už stačilo jen asi 400 barelů ropy. V posledních letech pak tento ukazatel soustavně klesá směrem k 200 barelům. Na počátku sedmdesátých let tak bylo na výrobu produktu v hodnotě 1 milionu dolarů (ve stálých cenách) třeba asi 3,5krát více ropy než dnes.

MMF dodává, že nejde o jediný výrazný rozdíl. Znatelně se změnil i mechanismus, kterým jsou nastavovány mzdy. Konkrétně zesláblo provázání mezd s inflací, což snižuje mzdové tlaky v prostředí vyšší inflace. V neposlední řadě se změnila monetární politika a centrální banky. Zvýšila se totiž jejich nezávislost a obecně platí, že i jejich důvěra. MMF nyní čeká, že globální ekonomika se posune k předpandemickému tempu růstu ve výši 3,5 %. Svůj odhad ale fond snížil z vyšších hodnot, a „pokud se inflace bude držet na vyšších než predikovaných hodnotách, růst může ještě klesnout.“

Goldman Sachs v následujícím grafu ukazuje historický vývoj cen ropy a predikce do roku 2023. Podle ekonomů banky by se Brent měl zvednout nad 120 dolarů a poté mírně klesnout pod tuto úroveň:
01

Zdroj: Blog MMF, Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688