Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.05.2022 10:25:00

Pražská burza poklesla třetí týden v řadě. Od větších ztrát ji zachránily akcie ČEZ rostoucí na nová „maxima“, když rekordy posouvají i ceny elektřiny


Pokračující globální negativní akciový vývoj přinesl v uplynulém týdnu další převahu prodejců také na pražské burze. Páteční solidní nádech dokázal alespoň část ztrát zmírnit. Zatímco se index PX ve čtvrtek ocitl nejníže za 2 měsíce u 1 275 bodů, nakonec týden zakončil u 1 297 bodů. Oproti předchozímu pátku tak odepsal téměř 0,7 %, když jen tři emise dokázaly posílit.

Nebýt především dalšího růstu akcií ČEZ, u nichž váha v indexu PX aktuálně dosahuje zřejmě rekordních 25 %, ztráty pražské burzy by byly výraznější. Zveřejněné firemní hospodářské výsledky, potažmo vylepšený letošní výhled podpořily přetrvávající růstový trend titulu, který tak navýšil více než 13letá maxima. Firma díky přetrvávajícím vysokým spotovým cenám elektřiny, za které realizuje dosud neprodanou elektřinu, očekává v návaznosti letos čistý zisk 45 až 49 mld. . V návaznosti by to dle indikací samotné firmy mohlo v příštím roce přinést rekordní dividendu 67 až 73 .

energetické firmě možno například zmínit pokračující zvyšování účinnosti v jaderných elektrárnách. Zmodernizovaná výměníková stanice na 2. bloku JE Temelín má přinést ročně navíc 6 tis. MWh elektřiny. Pokud vezmeme například cenu 200 EUR/MWh, lze hovořit o příjmech navíc ve výši zhruba 30 mil. . cenám elektřiny možno zmínit, že v týdnu zaznamenaly nová historická maxima. Například domácí kontrakt pro příští rok se dostal již na 232 EUR/MWh (5,80 Kč/kWh). Či třeba pro vzdálenější rok 2025 k úrovni 175 EUR/MWh, přestože se ještě v březnu tento kontrakt pohyboval pod hladinou 100 EUR/MWh.


Díky pátečnímu skoku dokázaly v týdnu posílit ještě akcie KOFOLA, když se nejprve obchodovaly nejníže od startu války na Ukrajině. Před blížící se valnou hromadou, potažmo dividendou 1,25 EUR, dokázaly vymazat část ztrát z předchozího týdne akcie VIG. Navíc se v úterý očekávají zprávy o hospodaření v úvodu roku.

Druhý rakouský titul potvrdil svou větší citlivost na globální sentiment. Akcie ERSTE se zkrátka v domovské Vídni obchodovaly na 2 měsíčních minimech, přestože i je vlastně pomáhá více držet vidina valné hromady, resp. dividendy 1,60 EUR.

Větší volatilitu však v porovnání v týdnu neobvykle předvedly akcie KB, které už od dividendy ztrácely téměř pětinu. Obchodovaly se totiž i pod hranicí 710 , páteční seance pak dokázala značnou část zmírnit. Nejvíce však z bankovních titulů tentokrát utrpěly akcie MONETA, když ÚOHS začal zkoumat transakci z PPF. Obavy o možné přinejmenším pozdržení transakce, dostalo kurz akcií banky dokonce pod cenu očekávaného zvýšení základního jmění (82 ). Banka k úvodu května měla jen 10 více než procentních akcionářů (účtů) v CDCP, tedy zřejmě nejméně v historii. Meziměsíčně zmizeli šejkové, resp. společnosti Abu Dhabi a Kuwait Invest, ale také UBS či domácí Banka Creditas. Naopak o 4 proc. body se skokově na 6,51 % navýšil účet Manecomte, nicméně vlastník Pavel Tykač však již dříve měl část podílu někde „zaparkován“. Překročení 5% podílu totiž reportoval regulátorovi již loni v září. Tehdejší podíl 5,19 % v mezičase tedy evidentně dále rozšířil. Upevnil tak, po PPF a skupině Petrus Advisers, své postavení třetího největšího akcionáře banky.

V týdnu zveřejněné hospodářské výsledky PHOTON ENERGY asi negativní překvapení nepřinesly, spíše jen po rekordní růstové 9 týdenní šňůře došlo u titulu na oddych. Firma vlastně potvrdila své růstové ambice potažmo větší participaci na spotových cenách elektřiny.

Z přetrvávajícího jižního směrování se naopak zatím nemohou vymanit akcie Avast, když své evidentně sehrál sentiment na technologických titulech. V Londýně akcie Avast začaly bojovat o udržení výrazné technické hranice u 5 GBP. Na pražské burze bylo znát opětovné zvýšení prémie, se kterou se titul v porovnání obchoduje. Vzhledem ke schválené transakci fúze s NortonLifeLock , a také nadále slabou korunou k dolaru, akcie Avast se svým poklesem nicméně vlastně více zatraktivnily.

Již sedm týdnů v řadě však na jih míří především akcie PILULKA, které navíc své směrování zesílily. Jsou tak z indexu PX nově letošním jasným propadákem, když se jejich ztráty blíží polovině. A „padající nůž“ se nadále pokouší zachytit i zakladatel a jeden z šéfů Petr Kasa, který uskutečnil další nákup. V pátek přikoupil při ceně 935 dalších 100 akcií.


Závěrem možno zmínit dividendovou stálici na pražské burze - akcie E4U. Jak jsme přiblížili v článku v úvodu měsíce, společnost loni vygenerovala rekordní zisk. Přestože Výroční zpráva zmiňovala zachování dividendové politiky, přesun tentokrát více finančních prostředků z dceřiné společnosti indikoval její možné navýšení. A jak nyní poodkryla zveřejněná pozvánka na valnou hromadu, představenstvo nakonec skutečně navrhuje místo léta tradičních 5,90 rozdělit mezi akcionáře tentokrát již 7,20 .






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688