Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  14.05.2022 12:01:01

Zázrak v kauze Harvard - firma získala téměř půl miliardy korun

Již třetí desetiletí probíhá likvidace společnosti Harvardský průmyslový holding (HPH). Tedy společnosti, která v roce 1996, tehdy pod taktovkou Viktora Koženého, vznikla sloučením Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu. Zmizelý majetek do zahraničí, krach kupónové privatizace v Ázerbájdžánu jsou jen střípky následně vzniklého „nekonečného příběhu“. Ten by však dle loňských vyjádření současného vedení firmy měl být snad během tří let rozpleten. Akcionářům nyní skutečně svitla naděje, že se nějakých finančních prostředků dočkají. Na bankovní účet HPH doputovalo přes 20 mil. dolarů, tedy v aktuálním přepočtu zhruba 480 mil. korun. Zkrátka vůbec první výrazné finanční prostředky za celou dobu likvidace.  

Jak už jsme dříve několikrát popisovali, okolo HPH se stále točí nemalé finanční prostředky. Boj o ně vlastně ve většině případů probíhá mezi samotnou firmou a Viktorem Koženým, resp. jeho matkou Jitkou Chvatíkovou. Ta je totiž obvykle právním konečným vykonavatelem na druhé straně „barikády“.

Již vlastně od roku 2001 leželo bez jakéhokoliv možného zhodnocení na účtu v Raiffeisenbank blokovaných téměř 20,13 mil. dolarů. Finanční prostředky, které se tehdejšímu vedení HPH podařilo získat a vrátit do republiky na „účet“ právního zástupce Jaromíra Bayera. Finance původně měly být použity na odkup akcií HPH, následně se však měly stát součástí tzv. Trustu. Nedlouho po doputování na účet právníka však byly zablokovány orgány činnými v trestním řízení, později byly vloženy do soudní úschovy. A po právních tahanicích nyní soud prostředky definitivně přiřkl HPH. Pro zajímavost možno zmínit, že ve vztahu ke koruně prostředky v mezičase vlastně ztratily na hodnotě, resp. například ještě do jara 2002 se kurz dolaru pohyboval nad hranicí 30 . Od té doby jsme mohli vidět kurz i pod hranicí 15 , v současnosti se pohybuje u hladiny 24 .

Jak s finančními prostředky naloží současné vedení, resp. likvidátoři, není zatím známo. Bude to jistě i předmětem otázek na nadcházející každoroční valné hromadě, která byla svolána na pátek 10. června. Uskuteční se od 14 hod. vlastně již tradičně v Praze v Hotelu Olšanka.

Na programu bude mj. schválení účetní závěrky za předchozí rok, resp. vypořádání vygenerované téměř 8 mil. ztráty. Na základě žádosti Vlastimila Jiříka, coby největšího akcionáře HPH, má dojít rovněž k odvolání a opětovné volbě stávajících členů jak představenstva, tak dozorčí rady. Akcionáři ale jistě budou především zvědaví na aktuální zprávy likvidátorů týkající se průběhu soudních sporů o majetek. A tedy vidinu dalších peněz.

Nevyzvednuté listinné akcie

V návaznosti na přeměnu původně zaknihovaných akcií HPH na listinné, vznikla akcionářům povinnost si je vyzvednout (více také zde). Vedení společnosti letos na konci dubna rozhodlo, že vzhledem k proběhnutí všech zákonných lhůt pro vyzvednutí, o zneplatnění nevyzvednutých akcií. Jedná se však jen o právní akt ve vztahu k hlasování na valné hromadě, akcionáři mají možnost si listinné akcie nadále vyzvednout vlastně až do okamžiku jejich prodeje a vrátit se tak „do hry“.

 

HPH má každopádně povinnost nevyzvednuté listinné akcie prodat. Jednat má s odbornou péčí, avšak není zákonem striktně dáno, že musí formou veřejné dražby. Vzhledem k tomu, že se však akcie HPH dlouhá léta na burze nikde neobchodují, dražba se na první pohled zdá jasnou nejprůhlednější volbou. Pokud k této variantě dojde, společnost musí minimálně dva týdny předem uveřejnit podrobnosti k dražbě. Kdy vedení k prodeji přistoupí, zatím stále nebylo oznámeno.

Otázkou samozřejmě zůstává, kdo bude téměř 10 milionů akcií HPH v dražbě v balíku ochoten koupit a za jakou cenu. Jak už jsme se zamýšleli dříve v článku k výměně akcií HPH, variantou by mohl být také tzv. „book building“. Přinést by pak již „bývalým“ akcionářům potencionálně mohl i vyšší výnos. Právě získané finanční prostředky za prodané nevyzvednuté akcie budou totiž po odečtení nákladů náležet akcionářům, kteří si akcie nevyzvedli.

V té souvislosti možno závěrem zmínit, že HPH má po loňském navýšení kapitálu vydáno celkově přes 46 mil. akcií. V úvodu zmiňovaných získaných 20 mil. dolarů tak v současnosti indikuje majetek připadající na každou akcii HPH ve výši zhruba 10 korun. A od výše majetku, potažmo vidiny jeho možného dalšího navýšení se jistě cena prodávaných akcií bude odvíjet…

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688