army.cz (MO ČR)
Armáda  |  16.05.2022 00:00:00

Generál Opata jednal v Paříži se svým protějškem náčelníkem Generálního štábu Ozbojených sil Francie armádním generálem Thierry Bukhardem k předsednictví České republiky v Radě Evropské unie

V kontextu krize na Ukrajině generálové odsoudili nevyprovokovanou vojenskou agresi Ruska a vyjádřili plnou podporu Ukrajině. Mnoho členských států včetně České republiky zahájilo okamžitou pomoc v podobě vojenských dodávek a přijímání uprchlíků. Většina z těchto zemí již podporuje Ukrajinu v humanitární i vojenské oblasti.

Základním pilířem v rámci společné bezpečnostní a obrané politiky je spolupráce EU a NATO

„Spolupráce EU a NATO je jednou z priorit českého předsednictví v Radě EU. Její rozvoj zahrnuje politicko-strategický dokument Strategic Compass (SC). Ovšem role NATO je v oblasti kolektivní obrany nezpochybnitelná,“ vysvětlil armádní generál Aleš Opata. Česká republika věnuje dokumentu SC zvýšenou pozornost, protože bude mít zásadní vliv na podobu budování vojenských schopností EU. Implementace tohoto dokumentu je jednou z hlavních priorit EU.

Pro zlepšení spolupráce EU a NATO bude sloužit společná deklarace, která se bude věnovat novým tématům, jako jsou klimatické změny, hybridní hrozby či vesmírný prostor, v budoucnu se zaměří také na ochranu civilního obyvatelstva a boj proti dezinformacím.

Významným bodem jednání bylo aktuální zapojení jednotek v zahraničních operacích EU. Česká republika přispívá do mise proti nelegální migraci EU NAVFOR MED IRINI, mírové mnohonárodní operace na území Bosny a Hercegoviny EUFOR ALTHEA a výcvikové mise EUTM Mali. Vojáci se připravují na velení mise EU v Mali v polovině tohoto roku.

Generálové se zabývali také novým konceptem bojového uskupení EUBG a konceptem schopnosti rychlé reakce EU Rapid Deployment Capacity (RDC).

Česká republika se svého historicky druhého předsednictví ujme 1. července 2022. Česká republika stála v čele EU naposledy v první polovině roku 2009. Předsednickou trojici utvoří stejně jako v minulém případě s Francií a Švédskem.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688