army.cz (MO ČR)
Armáda  |  13.05.2022 04:00:00

Armádní spojaři umí propojit celé NATO

„Ve chvíli, kdy si velitel sedne k počítači, musí vše perfektně fungovat. A to i v mezinárodním prostředí. Když mu přidělí třeba kanadskou jednotku, která má svůj systém, musí být interoperabilní s tím naším. Velitel pak může zvednout telefon a zavolat Kanaďanovi, nebo s ním vést videokonferenci přes tajný certifikovaný systém,“ zjednodušil základní princip celého cvičení a také hlavní úkol všech zúčastněných spojařů podplukovník Tomáš Kosík, český zástupce ve FMN sekretariátu na Vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě (SHAPE) v Belgii.

Společný koncept spojovacích technologií se začal rozvíjet během afghánské mise. „Problém kompatibility aliančních systémů zde byl vyřešen vybudováním tzv. Afghan Mission Network (AMN). Na jeho základech vznikl současný koncept FMN (Federated Mission Networking),“ popsal spolupráci v oblasti spojovací techniky podplukovník Kosík.

FMN funguje od roku 2015, Česká republika se připojila o rok později, a zahrnuje celkem 35 států NATO a EU. „Každá země má jiné cíle. Některá poskytuje jen vyškolené lidi, jiná zase menší jednotku vybavenou potřebnou technikou. My máme nejvyšší ambice a chceme nabídnout jak vycvičený personál, tak i potřebnou spojovací technologii v rámci celé armády,“ prozradil ředitel cvičení plukovník Jaroslav Praus, ředitel Agentury komunikačních a informačních systémů (AKIS) Praha.

Během cvičení spolupracovali vojáci i s civilními firmami, které tu představily některé své prototypy bezpilotních prostředků a možnosti jejich využití v přenosu radiového signálu. „Měli jsme tady např. bezpilotní vrtulník, který pomocí závěsného držáku přepravil pyrotechnického robota na určitou pozici. Radiové spojení vrtulníku fungovalo jako přenosová stanice, díky tomu se prodloužil dosah ovladače robota z původních 800 metrů až na desítky kilometrů,“ poukázal na různé možnosti práce se spojovacími technologiemi štábní praporčík Bohumil Honek, vrchní specialista AKIS Praha.

Federated Cloud se konal poprvé v roce 2019, na pokračování se kvůli covidu muselo dva roky čekat. Letos se jedinečného spojařského cvičení zúčastnilo 350 vojáků. Kromě posádky Bechyně se cvičilo i v Žatci a celá spojovací soustava byla podporovaná z Olomouce. Cvičení plánuje AKIS zorganizovat i příští rok. „Naší snahou je zapojit i zahraniční partnery, cvičení nabídneme ostatním národům. Letos už s námi měli cvičit Slováci, ale kvůli událostem na Ukrajině museli účast zrušit. Příští rok s nimi ale počítáme,“ dodal podplukovník Kosík.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688