Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.05.2022 13:30:59

Japonská inflační záhada, padající Rivian a další vývoj v americké a evropské ekonomice - Perly týdne

Jedna z nejsledovanějších elektromobilek ztrácí od svého uvedení na trh více než 70 % a Wedbush vysvětluje, proč a co bude dál. Japonsko vykazuje inflační záhadu, JPMorgan hovoří o silné americké ekonomice a nízké pravděpodobnosti recese. BofA ale poukazuje na rostoucí počet firem, které hovoří o slabé poptávce.

Trend ekonomické aktivity v eurozóně: Pokud by se produkt eurozóny držel předpandemického trendu, byl by na konci roku 2023 téměř o 5 % nad úrovní z konce roku 2019. Plyne to z následujícího grafu od BofA, který také ukazuje, jak by se produkt vracel na trend nebýt konfliktu na Ukrajině. A jak se produkt bude podle ekonomů banky vyvíjet skutečně:
01
Zdroj: Twitter

Pád Rivianu: Na CNBC se diskutovalo o tom, proč akcie Rivianu od svého vstupu na trh ztrácí více než 70 %. Dan Ives ze společnosti Wedbush míní, že z velké části jde o důsledek špatné komunikace ze strany managementu a o nezvládnutých problémech na straně výroby a vstupů. Za sebou šla celá řada chyb, ale podle experta se situace začíná pomalu měnit. A poptávka po elektromobilech této firmy je stále dobrá.

Mary Barra, která stojí v čele GM, nedávno na CNBC řekla, že nové společnosti jako Rivian se učí jedné věci, kterou tradiční automobilky znají již dlouho: Výroba aut je náročná a složitá. Ives k tomu řekl, že podle něj se Rivian přes tuto fázi dostane a dlouhodobě může jít o společnost, která bude na poli elektromobility významným hráčem.

Letos by podle experta mohla automobilka prodat 25 tisíc vozů. A Ives míní, že za současných cen již má akcie Rivianu pozitivní poměr návratnost/riziko. Jak bylo uvedeno, co se týče poptávky, je na tom firma dobře, situace se zlepšuje u managementu. „Za těchto cen by neprodával, držel bych“, dodal expert.

Japonská inflační záhada: Ekonom a autor populárních učebnic ekonomie Greg Mankiw si na svém blogu všímá atypického chování inflace v Japonsku. „Obvykle slyšíme, že za inflací v USA stojí globální problémy ve výrobních vertikálách. O tom hovoří zejména ti, kteří věří, že inflace je jen přechodné povahy. Poukazuje se na vysoké ceny energií, nedostatek polovodičů a podobné jevy. Proč ale tedy nevidíme podobné zvýšení inflaci i v Japonsku? Tam inflace dosahuje podobných hodnot, jako před pandemií“, píše ekonom a přidává následující graf. A vše uzavírá s tím, že i on sám je tímto děním zmaten.
02

Bez známek recese: Hlavní ekonom banky JP Morgan Mike Feroli na Yahoo Finance hovořil o tom, že poslední inflační čísla v USA ukazují, že nemalá část inflace je odrazem celkové síly amerického hospodářství. K tomu se přidávají některé jednorázové skoky týkající se například ceny letenek. A zůstává tlak ze strany ceny nových automobilů, což je oblast, kde zřejmě hrají stále velkou roli tlaky ve výrobních řetězcích.

Zvedání sazeb americkou centrální bankou by mělo tlumit inflační tlaky více způsoby. Promítne se například do sazeb hypotéčních úvěrů, což ochladí trh nemovitostí, který vykazoval známky přehřívání. K tomu ekonom poukázal na dopad sazeb na kurz dolaru, jehož síla by se měla promítat do cen dovozů. „Evidentně tu jsou stále problémy na nabídkové straně ekonomiky, ale ceny jsou dány tím, kde se protne nabídka s poptávkou, ochlazení poptávky by tak mělo pomoci oslabit cenové tlaky“, dodal expert.

Kdy by se mělo zvedání sazeb projevit? Podle ekonoma by se tak mělo začít dít ve druhé polovině roku. Americká ekonomika je přitom stále silná a neexistují známky, že by se dostávala do recese. Fed „pravděpodobně ještě párkrát zvedne sazby, a to docela agresivně, což se ke konci roku začne projevovat na ekonomické aktivitě a zvedat riziko recese," dodal Feroli.

Trhy odráží „určité obavy z recese v příštím roce“. Ukazatele spotřebitelského sentimentu přitom nyní vysílají smíšené signály. Podle ekonoma přitom platí, že ty, které se odvíjí více od trhu práce, vyznívají lépe, než ty, které závisí třeba na finančních podmínkách domácností. Je to tím, že Američané jsou na jednu stranu optimističtí ohledně vývoje na trhu práce, obavy v nich ale budí růst cen.

Poptávka slábne: BofA v následujícím grafu ukazuje vývoj počtu případů, kdy obchodované firmy v komentáři ke svému hospodaření zmiňují slabou poptávku. Nejvíce bylo toto téma zmiňováno během finanční krize a na počátku roku 2020. V následujících čtvrtletích se slabá poptávka stala tématem podružným, ale podle grafu dochází nyní k prudkému obratu. Investor Lance Roberts vývoj komentuje s tím, že „inflace je funkcí silné poptávky a slabé nabídky, nabídka nyní roste a poptávka slábne“.
03
Zdroj: Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 18:13  US100 hájí klíčovou podporu 🔔 X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688