Ceskaposta.cz (Česká pošta)
Obchod a služby  |  13.05.2022 12:59:00

Známkový hexagon plný medu - Česká pošta uvede do prodeje 18. května, a to ke 150. výročí Českého svazu včelařů

Úl a stádia vývoje včely jsou motivy příležitostné samolepící poštovní známky, kterou Česká pošta uvede do prodeje 18. května, a to ke 150. výročí Českého svazu včelařů. Známka v netradičním tvaru rovnostranného šestiúhelníku, který se v české známkové tvorbě objevuje vůbec poprvé, v nominální hodnotě 23 je součástí kompletu s pěti známkami a šesti různými kupony s historickými včelařskými motivy. Výtvarný návrh nové ceniny pochází z dílny Mikuláše Kavana.

Český svaz včelařů má dlouhou a bohatou historii. Vývoj včelařské spolkové činnosti byl velmi složitý, přesto se včelaři v průběhu 19. a 20. století propracovali k jednotnému Českému svazu včelařů. Včelařský spolek pro Čechy byl založen 22. března 1872. V roce 1884 došlo k jeho přejmenování na Zemský ústřední spolek včelařský pro Království české v Praze. Historie včelařského spolčování je velmi pestrá i na regionálních úrovních. Na Moravě bylo Zemské ústředí spolků včelařských ustaveno v roce 1898. Ve Slezsku vznikl Zemský ústřední spolek včelařský pro vévodství slezské v roce 1893. Po první světové válce pokračovalo úsilí o sjednocení včelařské organizace a v roce 1921 vznikl Svaz zemských ústředních spolků včelařských v Československé republice. Od roku 1938 však byla jeho činnost postupně oslabována a skončila na základě vládního nařízení protektorátního ministerstva zemědělství pro Čechy a Moravu v roce 1943. Po druhé světové válce byla v roce 1947 založena Jednota včelařů v Praze. V roce 1957 došlo k přeměně Jednoty včelařů na Československý svaz včelařů. V roce 1971, po osamostatnění Slovenského zväzu včelárov, se konal ustavující sjezd Českého svazu včelařů. Od té doby existuje Český svaz včelařů v podstatě se stejnou organizační strukturou. Mezi hlavní úkoly Českého svazu včelařů patří péče o růst odborné a společenské úrovně členů, působení na mládež a její získávání pro chovatelskou činnost.

Součástí emise je i obálka prvního dne vydání (FDC) s motivem historického včelího úlu. Celou emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., známku metodou plnobarevného ofsetu nákladem 75 000 kusů (na 15 000 známkových kompletech s 5 známkami) a FDC digitálním tiskem v nákladu 2 600 kusů.

Poštovní známku v nominální hodnotě 23 korun lze použít na obyčejné psaní do 100 g v ekonomickém režimu dodání.

Zájemci si mohou novou příležitostnou samolepící poštovní známku nebo celý známkový komplet zakoupit na specializovaných přepážkách a v e-shopu na webových stránkách České pošty.

 

13. 5. 2022 - Matyáš Vitík, tiskový mluvčí České pošty (m4a, 244kB)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688