mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  12.05.2022 16:50:00

Bosna a Hercegovina očekává více investic díky reshoringu

Bosna a Hercegovina očekává více investic díky reshoringu

12.05.2022 / 16:41 | Aktualizováno: 12.05.2022 / 16:50

Důsledky pandemie COVID-19 vedou velké výrobce k přehodnocování strategií při vytváření dodavatelských řetězců a umisťování některých částí výrobního procesu blíže k zákazníkům v Evropě. Jedním z regionů, který by z tohoto procesu reshoringu mohl profitovat, je západní Balkán, a spolu s ním, díky své průmyslové tradici, i Bosna a Hercegovina.

Nárůst nákladů a potřebného času spojných s mezinárodní kontejnerovou přepravou, který je jedním z ekonomických důsledků pandemie COVID-19, zvýšil atraktivitu zemí západního Balkánu v konkurenci s offshorovými výrobními destinacemi v jihovýchodní Asii. Firmy se snaží alespoň pro část výrobního řetězce nalézt dodavatele v geograficky méně vzdálených regionech, nebo zde mít dodavatele alternativní. Západní Balkán, který leží na hranicích Evropské unie a jeho země jsou s EU vázány dohodami o volném obchodu a dalšími obchodními úmluvami, se pro ně může stát atraktivní volbou.

Již před pandemií se v Bosně a Hercegovině vyráběly oděvy, obuv či jejich polotovary pro velké západní značky. Místní firmy byly zámořským dodavatelům schopné konkurovat i v oblastech jako je výroba plastů. Obchodní statistiky ukazují, že během pandemie zapojení Bosny a Hercegoviny do mezinárodních dodavatelských řetězců ještě narostlo. Mezi lety 2019 a 2021 stoupl vývoz do EU o 24 %.

Přednostmi, které může Bosna a Hercegovina nabídnout, jsou vedle geografické blízkosti a napojení na evropskou dálniční síť zejména nízká cena práce, nízké přímé daně, tradice průmyslové výroby v řadě odvětví a bezcelní obchod s EU vč. zapojení do systému preferenčního původu.

Význam Bosny a Hercegoviny by v příštích letech mohl narůst i v dodavatelských řetězcích českých firem. Místní producenti nabízí některé výrobní vstupy, kterých je na mezinárodních trzích v tuto chvíli nedostatek, jako je ocel, některé barevné kovy či některé produkty zbrojního průmyslu. Již dnes české firmy v Bosně a Hercegovině odebírají autodíly, strojní součástky nebo nábytek a jeho díly. Vzhledem k nedostatku kvalifikované pracovní síly v ČR a narůstající ceně práce bude pravděpodobně přibývat firem, které budou mít zájem zajistit jednodušší části výroby s vysokým podílem lidské práce u dodavatele, nebo do takové výroby v Bosně a Hercegovině přímo investovat. Tím si také uvolní kapacity pro rozvoj výroby s vyšší přidanou hodnotou v České republice.

Pro to, aby Bosna a Hercegovina dokázala příležitosti, jež proces reshoringu nabízí, efektivně využít, bude důležité, aby zvýšila úsilí v oblasti reforem a přípravy na členství v EU. I vzhledem k decentralizovanému ústavnímu uspořádání země je podnikatelské a investiční prostředí poměrně složité. Za největší nedostatky považují zahraniční investoři nízkou kvalitu výkonu veřejné správy, zdlouhavé a komplikované procedury či zastaralé pracovní právo. Řada zahraničních firem však v zemi podniká úspěšně a podle statistiky Rady zahraničních investorů Bosny a Hercegoviny plánuje 65 % členů této organizace znovu investovat během následujících tří let.

Ondřej Picka

ekonomický diplomat


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688