Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.05.2022 13:13:32

Americké hospodářství je stále silné a současná situace bezprecedentní, říká šéf JPMorgan

Šéf JPMorgan Jamie Dimon v odpovědi na otázku týkající se inflace a monetární politiky na Bloombergu uvedl, že v první řadě je dobré nezapomínat na současnou sílu americké ekonomiky. A také na to, že před dvěma lety dosahovala nezaměstnanost v USA 15 %. Nyní je sice jasné, že Fed měl zřejmě začít se zvedáním sazeb dříve, momentálně je podle experta třeba mu dát čas a inflace zase klesne.

Dimon míní, že pravděpodobnost hladkého přistání amerického hospodářství na svůj potenciál je v současnosti asi 30 %, pravděpodobnost krátké a mírné recese je podobná. Podle svých slov se nebojí toho, co Fed udělá, práci by mu ulehčila dobrá domácí politika americké vlády. Ta zahrnuje i regulaci a různé investiční projekty.

Dimon podle svých slov nemá rád výraz „bezprecedentní“, ale současná situace taková v některých ohledech skutečně je. Předcházela jí mohutná fiskální a monetární stimulace a kvantitativní uvolňování, které bylo samo o sobě novým krokem. Nikdy předtím si pak americká ekonomika neprošla kvantitativním utahováním, které nyní přijde a které podle experta bude mít značný dopad na tok kapitálu a různé sazby a výnosy.

Podle Dimona by nyní Spojené státy měly začít těžit více zemního plynu a ropy a vyvážet je do Evropy, která trpí nedostatkem energií. Míní, že to není krok jdoucí proti snahám o snížení emisí a posunu k obnovitelné energii, který zabere určitý čas. Dimon se domnívá, že v USA panuje určitý zmatek ohledně politiky, který se projevuje tím, že jednotlivé potřebné kroky na sebe nenavazují. Co se týče cen ropy, Dimon tvrdí, že na jejich výraznou změnu stačí, aby se jen relativně málo změnil objem těžby a nabídka na trhu.

Současná doba vede k tomu, že spolu na Západě spolupracuje celá řada zemí. Podle bankéře jde o nový jev a je třeba z něj udělat něco permanentního. Ohledně vývoje v Evropě uvedl, že ekonomové JPMorgan nyní počítají s 2 % růstem eurozóny. Na otázku, zda by se mohla dostavit recese, prostě odpověděl, že neví a že by musel hádat budoucnost. Podobně odpovídal na řadu dalších otázek týkajících se dalšího vývoje. S tím, že jeho práce je zajistit, aby JPMorgan byl stabilní firmou i v případě, že se věci zhorší.

Na otázku týkající se Číny Dimon odpověděl, že se nemůže nadále snažit zalíbit každému a Západ čistě kvůli objemu vzájemného obchodu potřebuje více než Rusko. To je také pro Čínu „složitým partnerem“. Západ by se podle bankéře neměl Číny bát, má hodně věcí, které ona nemá, ale je třeba s Čínou jednat. I zde je důležité, aby Západ postupoval společně. Dimon na závěr uvedl, že odmítá podporovat různé zákony a politické kroky. „Nenechám se do toho vtahovat,“ uvedl.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)
Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688