Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  12.05.2022 07:41:28

Korunový trh reaguje na nového guvernéra ČNB a čeká na další jména (Ranní zpráva z finančního trhu)

Ekonomický kalendář je dnes poměrně chudý. Ceny amerických průmyslových výrobců v dubnu pokračovaly v meziměsíčním růstu, avšak pravděpodobně pomalejším tempem než v březnu. Jejich meziroční růst by však měl zůstat nad 10 %. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA pak bude nadále signalizovat významné napětí na tamním trhu práce. Korunový trh bude vstřebávat včerejší jmenování nového guvernéra ČNB Aleše Michla a nejspíše i spekulovat ohledně dalších možných změn v bankovní radě.

Růst cen průmyslových výrobců v USA setrvá nad 10 %

Dnešek bude na ekonomická data poměrně chudý, když nabídne pouze dubnový vývoj cen průmyslových výrobců v USA a tamní počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Pokud jde o ceny v americkém výrobním sektoru, trh očekává zmírnění jejich meziměsíčního růstu z 1,4 % na 0,5 %. Zpomalit by ve výsledku měl také meziroční vzestup z 11,2 % na 10,7 %. Směrem vzhůru výrobní ceny nadále tlačí vysoké ceny materiálů, které souvisí s narušenými dodavatelskými řetězci. Problémy navíc ještě umocnila válka na Ukrajině či ochromené čínské přístavy v důsledku síření covidu v Asii. Týdenní počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti by se měly nadále pohybovat poblíž 200 tis. a potvrzovat tak napjatou situaci na americkém trhu práce.

Na korunovém trhu budou pravděpodobně doznívat ohlasy po včerejším jmenování nového guvernéra ČNB, či spekulace ohledně možných změn na další dvou postech v bankovní radě.

Jmenování nového guvernéra ČNB oslabilo korunu

Událostí včerejška bylo pro korunový trh jmenování nového guvernéra ČNB Aleše Michla. Ten převezme vedení centrální banky od stávajícího guvernéra Jiřího Rusnoka od 1. července. Ač už se nějakou dobu o jménu Aleše Michla spekulovalo a k jisté reakci finančních trhů již minulých dnech došlo, včerejšek přinesl další silné oslabení české koruny. Tuzemská měna tak včera vůči euru ztratila přibližně 1 % své hodnoty, když se její kurz posunul z cca 25,00 na 25,30 CZK/EUR. Klesaly také tržní úrokové sazby, zprvu o zhruba 20 bb, krátce na to však došlo ke korekci. Celkově lze silnou reakci finančních trhů na jméno nového guvernéra přisoudit obavám investorů ohledně pravděpodobné změny v rozložení sil v bankovní radě. Aleš Michl totiž dosud patřil společně s dalším členem bankovní rady Oldřichem Dědkem k menšině, která oponovala rychlému zvyšování úrokových sazeb. Od 1. července navíc může dojít ke změně v dalších dvou jménech členů bankovní rady. První funkční období končí viceguvernérovi Tomáši Nidetzkému a členovi bankovní rady Vojtěchu Bendovi. Oba sice mohou být jmenováni znovu, zároveň však patří mezi zastánce zvyšování úrokových sazeb. Rostou tak očekávání, že červenec může přinést změnu ve směřování měnové politiky, která by nejspíše spočívala v zastavení zvyšování úrokových sazeb. Současná prognóza ČNB přitom indikuje, že kvůli vysoké inflaci by klíčová repo sazba měla vzrůst ze současných 5,75 % do blízkosti 8 %. Finanční trh aktuálně započítává pro červnové zasedání ČNB zvýšení sazeb zhruba o dalších 75 bb a poté do konce roku jejich přibližnou stabilitu. To samé čekáme i my.

Z ekonomických dat včera hlavní roli hrála inflace v USA, která byla oproti očekáváním jen nepatrně výše. Meziměsíční růst spotřebitelských cen v dubnu zpomalil z 1,2 % na 0,3 %, zatímco se čekalo 0,2 %. Nejvíce k meziměsíční inflaci přispěly vyšší ceny nájemného, potravin, letecké dopravy a nových automobilů. Potraviny zdražovaly podobně jako v předchozích měsících tempem kolem 1 % meziměsíčně a meziročně byly vyšší o 9,4 %. Celá oblast energií zlevnila meziměsíčně o 2,7 %, a to hlavně díky nižším cenám pohonných hmot. Meziročně zde však ceny byly vyšší o 30,3 %. I když o něco méně než v Evropě, rostou ceny elektřiny i plynu také v USA (meziročně o 11 %, resp. 22,7 %). Vyšší oproti očekávání byla jádrová inflace. Ta meziměsíčně činila 0,6 %, když se čekalo 0,4 %. V meziročním vyjádření došlo ke zpomalení z 6,5 % na 6,2 %. Výrazně vyšší jsou oproti loňskému roku především ceny automobilů, v případě těch nových o 13,2 %, ojeté pak dokonce o 22,7 %. Zatímco ojeté automobily již několikátý měsíc v řadě mírně zlevňují, ty nové pokračují ve zdražování. Rychle rostou rovněž ceny služeb, v dubnu meziročně o 4,9 %. Včerejší data o vývoji americké inflace tak podporují očekávání, že Fed bude pokračovat v rychlejším tempu utahování tamní měnové politiky. Jak v červnu, tak i v červenci čekáme zvýšení sazeb o 50 bb.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

Po 08:16 Koruna sleduje dál eurodolar (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688