kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  11.05.2022 00:00:00

V pořadí šestá PechaKucha Night v Liberci představí to nejlepší z textilnictví - od trendy výrobců po špičkové vědce

11. 05. 2022
 

PechaKucha Night, akce, jejíž název v překladu znamená „Noc povídání či tlachů“ se pomalu, ale jistě zabydluje na kulturní mapě Liberce. Oblibu si získala především pro svůj dynamický formát, který po aktérech požaduje, aby diváky seznámili se svým tématem pomocí dvaceti fotek, na které mají celkem 400 vteřin. V pořadí šestou libereckou „noc tlachů” hostí 17. května od 20.00 kino Varšava.

Do kina Varšava se PechaKucha Night vrací po šesti a půl letech a tentokrát cílí na fenomén textil, který je Liberci vlastní. Navzdory tomu, že před téměř dvaceti lety přišel o nejznámější symbol Textilanu. Bagry ji srovnaly se zemí mezi lety 2003 a 2004. Od té doby však v regionu vyrostlo mnoho nových výrobců, vznikly díly, ateliéry a byly zaregistrovány patenty světového významu. Včetně Liberečákům důvěrně známé metody průmyslové výroby nanovláken.

Během večera se na pódiu kina Varšava vystřídají výrobci, kreativci i špičkoví vědci

Výrobce reprezentují David Pařízek, jehož spacáky s nanotechnologickou membránou patří mezi pozoruhodné příklady aplikace libereckého NANO v praxi, Jiří Doubrava z outdoorové firmy Direct Alpine, která před více jak dekádou přesunula výrobu z Asie zpět do českých a slovenských dílen nebo Xénia Gajdošová, sběratelka starých textilních strojů a producentka ryze českých kšiltovek.

Trend upcyclingu v módě přiblíží Martina Paulus z Jablonce nad Nisou a o tom, jak se v Huti pod Černou studnicí šijí gotické kostýmy zase pohovoří Monika Sluková.

Nebude chybět profesor David Lukáš, který stál u přelomového objevu průmyslové výroby nanovláken a dodnes na TUL tento obor rozvíjí. Kreativní křídlo reprezentují Svatoslav Krotký z Katedry designu FT TUL a Martina Benešová, oceňovaná českolipská designérka a vyznavačka slow fashion.

Pestrost je kořením PechaKucha Nights, a tak se diváci mohou těšit i na uměleckého kováře Pavla Doležala z Velkých Popovic. Ptáte se, jak se vázán k textilu v regionu? Výrazně. Díky jeho úsilí totiž vzniklo v Lomnici nad Popelkou společenské a kulturní centrum... jak jinak než ve staré textilce původně určené k zániku.

Vstupné lze zakoupit zde.

 

---

PechaKucha Night Liberec je realizován v rámci projektu „Smart Akcelerator II Libereckého kraje“ CZ.02.2.69/0.0/0.0/18_055/0016369.
Smart Akcelerator II Libereckého kraje realizuje ARR-Agentura regionálního rozvoje, spol. s.r.o. a je financován z prostředků Evropské unie, MŠMT a Libereckého kraje.


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688