Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  11.05.2022 09:01:29

Hrátky s čertem. Koruna čeká na jméno nového guvernéra ČNB - Rozbřesk

Dnes bychom se měli dozvědět, kdo zaujme pozici guvernéra ČNB po Jiřím Rusnokovi. Jak jsme již psali, může jít z hlediska tržního o změnu rozhodně ne zanedbatelnou. To ostatně naznačilo i poměrně významné oslabení koruny, která okamžitě zareagovala na spekulace, že nová bankovní rada může být k přestřelování inflačního cíle poněkud tolerantnější. Připomeňme přitom, že včera zveřejněný růst cen v dubnu překonal čerstvou prognózu ČNB. A "bezdůvodně" slabší koruna - těžko ono skokové oslabení vysvětlit fundamentálně, například pomalejším hospodářským růstem - pod inflačním kotlem jen dál přitápí a běžně by to znamenalo tlak na vyšší sazby.

Dosavadní reakce ČNB na post-COVIDové oživení a válku na Ukrajině s sebou přinesly dlouho nevídanou inflaci, která byla v mezinárodním srovnání jedna z nejrychlejších a také nejrazantnějších. Razance má mimo jiné také signalizovat, že banka to se snahou o návrat inflace k cíli myslí vážně. Na prospěšnosti cenové stability totiž panuje všeobecná shoda.

Jedním z hlavních předpokladů dlouhodobého úspěchu v této oblasti je důvěryhodnost centrální banky a konzistence jejích politik v čase. Také za poznatky v této oblasti si Kydland a Prescott v roce 2004 odnesli Nobelovu cenu za ekonomii. Velmi zjednodušeně řečeno jde o to snažit se "vidět za roh" a nerozhodovat se jen podle toho, co se zdá být nejlepší nápad dnes. Krátkodobě lze sice nekonzistentními rozhodnutími sklízet body, ale dlouhodobé negativní následky mohou tato pozitiva nakonec snadno převážit. Třeba ve formě "inflační přirážky" k sazbám státních dluhopisů...


*** TRHY ***

Koruna

Koruna se včera obchodovala kolem EUR/CZK 25,0. Krátce jí sice pomohla vyšší než očekávaná dubnová inflace, nicméně efekt nebyl ani příliš silný, ani trvanlivý. Zejména v kontextu očekávaného oznámení jména nového guvernéra ČNB, ke kterému by mělo dojít dnes. Pokud se potvrdí spekulace o holubičím kandidátovi A. Michlovi, tak se to koruně asi líbit nebude. Prostor pro ztráty koruny by však měl být omezený případnými intervencemi centrální banky.

Eurodolar
Eurodolar se vpředvečer důležitého inflačního reportu v USA vrátil k hranici 1,05 a to přesto, že zástupce Německa v bankovní radě ECB a šéf Bundesbanky J. Nagel se otevřeně přihlásil k tomu, že bude v červenci podporovat zvýšení sazeb.
Dnes však bude upřena veškerá pozornost ke zveřejnění americké spotřebitelské inflace. Ta by díky vysoké srovnávací základně a propadu cen ojetých automobilů mohla z březnových 8,5 % poklesnout na úroveň 8,1-8,2 %, přičemž jádrová meziroční inflace může spadnout i na méně než 6 %. Fakticky by tak mohlo dojít k tom, že březen může být označen za inflační vrchol v USA. To by mohlo poslat dolarové sazby níže a eurodolar naopak výše.

Akcie
Obchodování na Wall Street bylo včera plné zvratů a doslova jako na houpačce. Indexy zahájily vysoko nad pondělním závěrem, aby následně všechny zisky odevzdaly a podívaly se do červených čísel. Býci poté ale získali znovu převahu a vyhnali technologický Nasdaq opět vysoko do zelených hodnot. V závěru obchodování se ale pozitivní nálada opět vytrácela. Wall Street závěr: Dow Jones -0,26 %; S&P 500 +0,24 %; Nasdaq Composite +0,98 %. Nejvíce se dařilo technologickému sektoru, akcie Nvidia nebo AMD po pondělních výprodejích korigovaly propady a přidaly +3,8 %, resp. + 2,7 %. Posilovaly akcieBig Techu“, Apple +1,6 %, Tesla +1,6 %., Alphabet +1,6 %. Po výsledcích naopak masivně propadly akcie Upstart Holdings (-56 %).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688