army.cz (MO ČR)
Armáda  |  10.05.2022 00:00:00

Strakoničtí vojáci se chystají na alianční cvičení do Polska. Budou zde čelit útoku dronů

Při střelbách v Polsku budou vojáci cvičit situace, které aktuálně řeší i ukrajinská protivzdušná obrana. „Budeme vojákům simulovat útok dronů, který zahltí jednotky pozemní protivzdušné obrany,“ prozradil praporčík František Hammerbauer, co čeká českou jednotku. Ve stejný okamžik tak na dvě palebné jednotky zaútočí několik bezpilotních prostředků. „Budeme sledovat, jak se s tím obě jednotky poperou. Spojený je s tím i určitý prvek soutěživosti, tedy jaká jednotka sestřelí více cílů,“ dodal praporčík Hammerbauer, jenž působí jako vrchní praporčík 251. protiletadlového raketového oddílu, který je vyzbrojený systémem 2K12 KUB.

Připravovali se několik měsíců

Vojáci se na zahraniční cvičení připravovali několik měsíců. Cvičili nejen v domovské posádce ve Strakonicích, ale i na vojenských letištích v Bechyni a Čáslavi. Trénovali zejména zachytávání, identifikaci a sestřelování vzdušných cílů, takzvaně nanečisto. „Máme za sebou poslední etapu výcviku, jejímž hlavním cílem bylo sladit celou jednotku. V nadcházejících dnech nás čeká ještě certifikační cvičení,“ sdělil vrchní praporčík oddílu.

Strakoničtí vojáci během výcviku spolupracovali s leteckým personálem 21. základny taktického letectva a 22. základny vrtulníkového letectva. Zachytávali nejen bojové letouny a vrtulníky, ale i model letadla, vybavený koutovým odražečem. Na podobný terč, konkrétně bezpilotní prostředek MJ-7 Szogun, budou vojáci střílet i v Polsku. „S ohledem na jeho vlastnosti, musí zachycení a vlastní sestřelení proběhnout velmi rychle,“ vysvětlil praporčík Hammerbauer a dodal, že při zachycení cíle radiolokátorem nerozhoduje jeho velikost, ale odrazná plocha.

Mládí má zelenou

Téměř polovinu české jednotky budou tvořit nováčci. Do Polska vyrazí zejména vojáci, kteří u strakonického útvaru neslouží déle než dva nebo tři roky a se systémem 2K12 KUB zatím nikdy nestříleli. První zkušenost to bude i pro poručíka Petra N. Jako velitel radiolokátoru bude mít velkou zodpovědnost, aby s operátorem zachytili cíl. „Uděláme všechno proto, aby jednotka úspěšně odstřílela,“ slíbil mladý důstojník, který ve Strakonicích slouží od loňského srpna.

„Výcvik byl intenzivní a časově náročný, ale dalo se to zvládnout,“ shrnul poručík, jak se připravoval na první bojové střelby. Do Polska se podle svých slov těší. „O tomto cvičení nám říkali již během studia na Univerzitě obrany, jsem za tuto příležitost moc rád,“ svěřil se Petr N.

Spolupracují s Univerzitou obrany

Na přípravě budoucích důstojníků spolupracuje brněnská univerzita se strakonickým útvarem již od roku 2015. Nejdůležitějších cvičení se účastní jak pedagogové a odborní asistenti, tak i někteří studenti. „Praktické zapojení studentů považuji za správnou cestu při přípravě budoucích důstojníků. Spolupráce s Katedrou protivzdušné obrany si velmi cením už proto, že se jedná o investici do personálu, která se nám mnohonásobně vrátí po nástupu studentů k útvaru,“ zdůraznil velitel 251. protiletadlového oddílu podplukovník Jaroslav Sekanina.

Zároveň potvrdil i snahu o kvalitní přípravu velitelů na jednotkách. „V oblasti odborné přípravy klademe větší důraz na velitele čet a vedoucí praporčíky. Sázíme na mládí a vojáky v nižších hodnostech,“ objasnil svůj záměr velitel oddílu.

Zapojí se i vojáci nasazení v Pobaltí

Mezinárodního cvičení Ramstein Legacy 2022 se zúčastní do 5 000 vojáků z více než 16 aliančních zemí. „Cvičení je mimořádné svým rozsahem a velikostí. Poskytuje možnosti výcviku v boji proti všem prostředkům vzdušného napadení, včetně využití simulačních technologií. Důraz bude kladen na vedení společných protivzdušných operací vysoké intenzity v mezinárodním prostředí,“ přiblížil podplukovník Sekanina s tím, že cvičení řídí alianční velitelství vzdušných sil (HQ AIRCOM) v německém Ramsteinu a konat se bude jednou za dva roky.

Strakonický útvar bude na cvičení zastupovat nejen jednotka, vyzbrojená systémem 2K12 KUB, ale i jednotka s protiletadlovými komplety RBS-70, která je aktuálně nasazena v alianční misi předsunuté přítomnosti v Litvě.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688