Roman Vykouřil (Wonderinterest Trading s.r.o.)
Okénko BIG EXPERT  |  10.05.2022 16:50:40

Green Deal si bez zachování sociálního smíru srdce širokých mas nezíská


Ceny energií v České republice stouply v březnu meziročně o desítky procent, pohonné hmoty dokonce o polovinu. Peněženky tuzemských domácností se také ocitly pod tlakem růstu cen nájemného. Přitom stojíme teprve na začátku zdražování základních služeb, které souvisí přímo či nepřímo s bydlením. Wonderinterst Tradidng, který dlouhodobě vyhodnocuje, co bude představovat pro ekonomiku Green Deal, zkoumal průchodnost „zelených“ opatření i skrz sociální rizika, zejména riziko tzv. energetické chudoby.

Energie zdražovaly již vloni, a to zejména kvůli mohutnému postcovidovému hospodářskému oživení a raketovému růstu emisních povolenek na evropském trhu. Už tehdy však byl hlavní viník často spatřován právě v Green Dealu, přestože jeho zavádění do praxe prakticky ještě nezačalo. Pro Green Deal může být do jisté míry „dobrou“ zprávou, že pokračující růst cen zejména zemního plynu a elektřiny jde již na vrub vojenské agresi Ruska vůči Ukrajině, na riziku výrazného narušení sociálního smíru to však sotva něco změní.

Pokud evropští lídři nechtějí dopustit, aby se společnost se vší razancí proti Green Dealu postavila, budou muset začít jednat, byť to není úkol právě lehký. Evropská unie na jedné straně již nechce kupovat zemní plyn a ropu z Ruska, aby nepomáhala Kremlu financovat válku na Ukrajině, na straně druhé nemá výpadek dodávek těchto surovin jak nahradit. Přinejmenším ne hned.

Zachování sociálního smíru je tedy možné pouze skrze správně zacílenou pomoc tak, aby před negativními dopady energetické krize byly ochráněny nejvíce zasažené domácnosti. Tím však stát jen uhasí požár, který nás bezprostředně ohrožuje. Ruku v ruce je třeba pracovat na tom, aby se snižovala závislost české, ale i evropské ekonomiky na zdrojích, které musí dovážet nejen z Ruska.

K dosažení tohoto cíle existují dvě hlavní cesty: energetické úspory a zpřístupňování technologií, které zajistí vyšší energetickou soběstačnost. Nikoli jen ve smyslu jakési národní soběstačnosti, ale také (a možná zejména) soběstačnosti každé jednotlivé domácnosti. V tom může pomoci rozvoj fotovoltaických elektráren, který ale bude promyšlený.

Namísto budování solárních parků na zelené louce se jako efektivnější jeví podpora instalace fotovoltaických panelů na střechy obytných, ale i komerčních budov. Takový plán má dokonce ve svém programovém prohlášení vláda Petra Fialy. „Přispějeme k rehabilitaci fotovoltaiky, protože ji považujeme v našich geografických podmínkách za klíčový obnovitelný zdroj. Přispějeme ke zřízení nových fotovoltaických zařízení na minimálně sto tisících střech do roku 2025,“ slibuje kabinet v dokumentu.

Vláda chce rovněž do konce tohoto roku novelizovat energetický zákon, který by obsahoval principy a požadavky na komunitní energetiku. To má přinést zjednodušení instalace zařízení na domech nebo možnost získanou energii sdílet či prodávat. Přestože se to může jevit jako plán, který řeší jen malou část dnešní obří energetické krize, může zároveň výrazně zvýšit již zmíněnou energetickou soběstačnost, a zbavit tak nemalou část domácností vysokých účtů za energie. A tedy přispět k zachování sociálního smíru a naděje na prosazení Zelené dohody.

 

Autorem Roman Vykouřil. Hlavní analytik společnosti Wonderinterest trading s.r.o.

Roman Vykouřil

Jednatel

Roman Vykouřil po vystudování Střední školy technické a ekonomické v Brně získával zkušenosti na pracovních stážích v Anglii, Švýcarsku, Rakousku a Německu (2013-2015).

Následně se uplatnil v zákaznických službách a CRM jako referent a následně i manažer klientského servisu v oboru investičních služeb. Od počátku roku 2020 vede společnost Wonderinterest Trading s.r.o. Ta je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry, společnosti Wonderinterest Trading Ltd, se sídlem na Kypru.


Wonderinterest Trading s.r.o.

Wonderinterest Trading s.r.o., držitel registrace vydané Českou národní bankou, propaguje investiční služby zastoupeného obchodníka, společnosti Wonderinterest Trading Ltd, zprostředkování uzavření smlouvy mezi investiční společností a zákazníkem, a poskytuje administrativní a technickou podporu těmto investičním službám.

Více informací na https://wonderinteresttrading.cz/.

10.05. 23:13  Nedivím se (Tomasso)
10.05. 22:55  Nedivím se (Balabán)
10.05. 19:33  Nedivím se (Tomasso)
10.05. 18:06  Nedivím se (Balabán)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688