plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  10.05.2022 13:19:03

Plzeň má vítěze architektonické soutěže na nový bazén, je jím architektonická a projekční společnost AVE architekt

Plzeň má vítěze architektonické soutěže na nový bazén, je jím architektonická a projekční společnost AVE architekt

Architektonická otevřená jednofázová projektová soutěž o návrh řešení stavbyPlavecký bazén Borská pole“ zná svého vítěze. Porota ocenila tři z patnácti zaslaných návrhů. Příčku nejvyšší získal plzeňský tým AVE architekt, a. s. Po projednání výsledků v Zastupitelstvu města Plzně začne město jednat s vítězem o pořízení kompletní dokumentace pro tuto stavbu.

Vizualizace nového bazénu

Vizualizace nového bazénu

„Osobně mám velkou radost z počtu účastníků soutěže. Patnáct návrhů od renomovaných známých architektů až po mladá progresivní začínající studia nám dalo svobodu ve výběru, mohli jsme hodnotit z různých hledisek, porovnávat jednotlivá řešení a za to všem zúčastněným děkuji. Věřím, že jsme pro Plzeňany vybrali skutečně ten nejlepší návrh nového borského bazénu,“ řekl primátor Pavel Šindelář.

Lokalita stavby nového bazénu

Lokalita stavby nového bazénu

Novostavba plaveckého bazénu bude stát na Borských polích v těsném sousedství Západočeské univerzity a bude dostupná také tramvajovou linkou. Jedná se o bazénovou multifunkční a relaxační plaveckou halu s venkovními bazény, sportovišti a rekreační plochou. Bazén je náhradou za zastaralý plavecký bazén v Kozinově ulici v Plzni, který provozuje SK Radbuza Plzeň, z. s. Sloužit bude plaveckému klubu, záchranářům i veřejnosti.

Vizualizace nového bazénu

Vizualizace nového bazénu

1. cena – návrh č. 13 – účastník: AVE architekt, a. s., autoři: Ing. arch. Václav Ulč, Ing. arch. Václav Ulč ml., Ing. arch. Barbora Červeňová

Hodnocení poroty dle soutěžního protokolu

Vítězný návrh vhodně doplňuje urbanistickou strukturu, přesvědčivě definuje průběh uliční čáry a rozhraní veřejného prostoru. Respektuje urbanistické vazby v okolí, hlavní vstup orientuje ze severu ve vazbě na zastávky MHD. Venkovní sportovní plochy jsou umístěny do intimního prostoru vnitřního dvora v návaznosti na budoucí park. Navržená veřejná prostranství mají adekvátní měřítko a kvalitu. „Architektonické řešení vychází z navržených konstrukcí odpovídající dané funkci. Provozní řešení je jasné, přehledné a navržená etapizovatelnost je realizovatelná. Porota hodnotí kladně možnost provozovat jednotlivé části samostatně, nezávisle,“ přiblížila Stanislava Maronová z Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně, která měla soutěž na starost. Podle poroty také ekonomie provozu vychází z jednoduchého, adekvátně dimenzovaného a přehledného dispozičního řešení. Ačkoliv se konstrukce zdá utilitární, v dalších fázích dopracovávání návrhu bude nutno se zaměřit na tepelně technické vlastnosti všech druhů obvodových plášťů.

Vizualizace nového bazénu

2. cena – návrh č. 7 – účastník: CUBOID ARCHITEKTI s. r. o., autoři: Ing. arch. Aleš Papp, Ing. arch. Milan Vít, Ing. arch. Magdaléna Pappová

3. cena – návrh č. 10 – účastník: Ing. arch. Martin Křivánek + FARA-ON union, s. r. o., Ing. et Ing. arch. Rudolf Müller, autoři: Ing. arch. Martin Křivánek, Ing. et Ing. arch. Rudolf Müller, Ing. arch. Petra Krajčová

Útvar koncepce a rozvoje města Plzně připravil výstavu všech návrhů, které je možné zhlédnout v prostorách knihovny Západočeské univerzity v Plzni (Univerzitní 2732/8) od 10. května do 3. června v otevírací době knihovny: pondělí–čtvrtek 8 – 20 hodin a pátek od 8 do 15 hodin.

Text: Eva Barborková


Zveřejněno: 10. 5. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688