Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  10.05.2022 10:03:27

Letem světem cen: pšenice, ropa, plyn a Marilyn

Dnes bude zveřejněna česká spotřební inflace, proto se dnes mimo jiné podíváme na pár indikátorů, které ceny mohou ovlivnit v budoucnosti.

Ukrajinské přístavy jsou zablokované = riziko omezení vývozů potravin do celého světa. Ukrajina byla vloni 4. největším vývozcem kukuřice a 6. největším vývozcem pšenice. Podle OSN nyní na Ukrajině uvízlo 25 milionů tun obilí = ekvivalent 3,2% celosvětové spotřeby pšenice. Od začátku války vzrostla cena pšenice v Evropě o 64 procent.

EU pokračuje v jednání nad zákazem dovozu ruské ropy do EU. Hlavním sporným bodem zůstává ambicióznost, nikoliv cíl: vyřazení veškeré ruské ropy do šesti měsíců a rafinovaných produktů do konce roku. MaďarskoSlovensko, Bulharsko a my požadujeme delší čas na přizpůsobení vzhledem k závislosti na dovozech z RuskaNahrazení ruské ropy je přitom jednodušší než v případě plynu.

V případě ČR byl podíl ruské ropy a ropných produktů na celkových dovozech 29%, průměr EU 23%. 

 Já k tomu přidám ještě jeden pohled. Cena ruské ropy je díky válce a sankcím už téměř o 30 USD levnější než BrentPokud budeme hodně divoce předpokládat, že by cena ropy Brent nerostla při přechodu z ruské ropy, tak stejně to by to znamenalo zvýšení ceny o 36%. Když vezmeme podíl ruské ropy na dovozech do ČR, tak by to znamenalo průměrné zdražení o 10%.

Aby bylo jasné, o čem mluvíme, tak zrobíme update na dieselgate. Minulý týden, na moje narozeniny (čistě náhoda), byly ceny nafty v ČR na 45,2 CZK za litr. O více než o korunu pod průměrem EU. Slovensko, BulharskoMaďarsko taky pod průměrem.

Jednání Německa s Katarem o dodávkách LNG se komplikují. Katar chce smlouvu na nejméně 20 let (což naráží na klimatické cíle Německa), ale z našeho pohledu i doložku o místě určení, která by znemožnila Německu poslat plyn jinému státu (což by byl problém v případě koordinovaného postupu EU v případě nedostatku plynu). Dosažení dohody nebude snadné. Německo se proto připravuje v tichosti na možnost vypnutí ruského plynu, což mimo jiné zahrnuje možnost převzetí kontroly nad kritickými firmami, záruky a půjčky energetickým firmám.


Prezident Zeman jmenuje ve středu guvernéra ČNB uvedl prezidentův mluvčí, aniž by sdělil jméno nového guvernéra. Více o tomto tématu ve včerejším Restartu. Každopádně, pokud bude guvernérem Michl, tak to nijak zásadně nemění poměr sil mezi holubicemi a jestřábi. Klíčovými budou další jména, tedy nový člen za Rusnoka a případná výměna Nidetzkého a Bendy. Každopádně reakcí finančního trhu na jmenování Aleše Michla bylo oslabení koruny = proinflační impulz. Abychom byli fér, tak PLN a HUF, nebo index měn rozvíjejících se měn oslabily taky a víc.


Larry Summers píše, že všechno je jednou poprvé, ale za posledních 75 let vždy, když inflace přesáhla 4% a nezaměstnanost byla pod 5%, americká ekonomika se do dvou let dostala do recese. Dnes je inflace nad šestkou a nezaměstnanost pod čtyřkou. Je potřeba k tomu dodat, že recese nastaly i za jiných kombinací.


A info z oblasti cen: portrét Marilyn Monroe od Andyho Warhola se vydražil v přepočtu za 4,6 mld. CZK. Jde o rekordní cenu za umělecké dílo z 20. století.

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688