Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  10.05.2022 08:50:54

Inflace dnes opět zrychlí, nálada dále klesá

I dnes budou proudit z českého trhu ekonomická data, v čele s inflací za duben. Ta podle našeho odhadu opět zrychlí, dynamika by ale měla být snesitelnější než v předchozích měsících. Kromě inflace dorazí i čísla z tuzemského maloobchodu, který by při nezahrnutí aut měl skončit v plusu. Z nejbližšího okolí pak bude zajímavý německý ZEW index. Ten u západních sousedů ukáže nejspíš další pokles sentimentu. Včera pozitivně překvapil český průmysl, když se těsně udržel v plusu. U zahraničního obchodu se deficit opět zvýšil a nezaměstnanost si připsala další mírný pokles.

Dnešní pomyslný český vrchol bude představovat hned za několik minut informace ohledně dubnové inflace. Očekáváme, že ceny rostly meziročně o 13,2 %, meziměsíčně pak o 0,9 %. Medián odhadů trhu je prakticky totožný, rozpětí ale dává prostor i tipům na meziroční stagnaci nastaveného tempa na úrovni březnových 12,7 %. Pomalejší meziměsíční tempo ve srovnání s březnem očekáváme zejména kvůli umírněnějšímu vývoji cen energií, větší vliv na vývoj cen by se pak naopak měl dostavit ze strany potravin.

Kromě inflace budou ve stejný čas zveřejňovány i maloobchodní tržby. Ty podle našeho odhadu bez započtení aut rostly v březnu o 3,4 %, trh je o něco optimističtější a očekává meziroční růst o 6,3 %. Vzhůru bude tržby tlačit příznivá situace na tuzemském trhu práce, brzdit je naopak bude pokračující zdražování zboží a služeb v kombinaci s vyšší finanční zátěží skrze rostoucí ceny energií.

Německý ZEW index ukáže, že návrat Německa k předpandemickému normálu se opět odkládá. Důvěra investorů a dalších subjektů na finančním trhu je nejnižší od pandemických minim. Nutno podotknout, že ZEW index spíše než s reálnou ekonomickou situací koreluje s vývojem na akciových trzích, přesto je určitou předzvěstí ekonomického vývoje. Část indexu hodnotící budoucí očekávání by měla poklesnout z -41 na -43,5 bodu, druhá část týkající se hodnocení aktuální situace by pak měla poklesnout z -30,8 na -35 bodů.

Pohled zpět:

Obdobný index pro eurozónu Sentix již včera pokles vykázal, když sestoupil z -18 na -22,6 bodu a překvapil již tak negativně naladěný trh. Je na nejnižší úrovni od června 2020. V době covidových minim sestoupil až na -43 bodů.

Včera v Česku vycházela hned trojice významnějších dat. Český průmysl si v březnu vedl lépe než trh očekával a dokonce překonal i náš poměrně optimistický odhad. Oproti březnu 2021 průmyslová výroba víceméně stagnovala (+0,3 %), což lze v kontextu války na Ukrajině vnímat jako dobrý výsledek. Zahraniční obchod naopak vykázal větší deficit než se čekalo, a to zejména kvůli bobtnajícím importům. Nevýrazný vývoj v důležitém automobilovém průmyslu na druhé straně nepodpořil export.
Více v komentáři zde: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=4143
Podíl nezaměstnaných poklesl v dubnu o 0,1 p.b. na 3,3 %. Oproti předcovidovým hodnotám je jen na mírně vyšších úrovních. Za dalším poklesem stojí hlavně sezónnost, rychlost ale byla o něco nižší než jsme očekávali a je znát, že i na napjatém trhu práce se začínají formovat prozatím nenápadné obavy ohledně dalšího ekonomického vývoje. Prostor pro další pokles je tak omezený a hlouběji pod 3 % nezaměstnanost měřená MPSV klesat nebude.
Více v komentáři zde: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=4144

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik



Přečtěte si také:

21.06.2023Inflace v Británii opět zrychlila ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
31.03.2023Jádrová inflace v eurozóně opět zrychlila (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
01.03.2023Německá inflace dále zrychlila ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688