Cez.cz (ČEZ)
Akcie v ČR  |  10.05.2022 06:56:00, aktualizováno 14.05.2022 09:03:29

Skupina ČEZ v I. čtvrtletí vydělala 26,7 mld. Kč, akcionáře čeká příští rok rekordní dividenda


Provozní výnosy meziročně vzrostly o 29 % na 76,0 mld. a provozní zisk před odpisy (EBITDA) o 25,8 mld. na 43,7 mld. . Čistý zisk dosáhl 26,7 mld. , o 18,3 mld. více. Výsledky hospodaření za I. čtvrtletí reflektují rekordní zisk z obchodování s komoditami na západoevropských trzích, vysokou provozní spolehlivost elektráren a enormní růst cen komodit na velkoobchodních trzích. Navíc pozitivně působily specifické dočasné vlivy ve výši téměř 8 mld. , které však budou během roku 2022 eliminovány. Skupina ČEZ přesto navyšuje celoroční výhled EBITDA na úroveň 95 až 99 mld. a čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy na úrovni 45 až 49 mld. .

Bezprecedentní růst EBITDA segmentu VÝROBA byl částečně snížen poklesem výsledků hospodaření segmentu PRODEJ, na který růst cen komodit dopadá naopak negativně. EBITDA společnosti ČEZ Prodej, která dodává elektřinu a plyn koncovým zákazníkům, meziročně klesla o 1,6 mld. Kč a dosáhla za I. čtvrtletí ztráty ve výši 176 mil. Kč. Důvodem jsou stále vyšší pořizovací ceny elektřiny a plynu a také péče o nové zákazníky, o které se ČEZ Prodej postaral po dodavatelích, kteří selhali v loňském roce. Na standardní smlouvu již bylo převedeno 99,8 % zákazníků, kteří se v říjnu 2021 dostali do režimu DPI. I přes obrovské zatížení se podařilo nejen udržet, ale dokonce zvýšit zákaznickou spokojenost se společností ČEZ Prodej. V průzkumu IPSOS zaměřeného na ochotu zákazníků doporučovat služby firem dalším lidem (tzv. NPS skóre), získala nejvyšší hodnocení ze všech srovnatelných energetických společností a její úroveň překonala hodnocení i řady významných firem z jiných oblastí (např. bankovnictví či mobilní služby).

„Očekávaný čistý zisk za celý rok 2022 indikuje dividendu, v případě stanovení na horní hranici intervalu platné dividendové politiky, na úrovni 67–73 Kč na akcii. Příští rok tudíž bude pravděpodobně vyplacena nejvyšší dividenda v historii společnosti a majoritní vlastník český stát by mohl získat více než 27 mld. Kč,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Současná bezprecedentní geopolitická situace a její dopady na evropský trh zesilují dlouhodobé směřování Skupiny ČEZ k co největší soběstačnosti, bezpečnosti a k bezemisním zdrojům. Dne 17. března bylo zahájeno výběrové řízení na dodavatele stavby nového jaderného zdroje v Dukovanech. Dále byla schválena podpora pro první projekty z Modernizačního fondu ČR. ČEZ tak vybuduje 17 nových projektů fotovoltaických elektráren o celkové kapacitě 173 MW.

Výroba elektřiny z obnovitelných a jaderných zdrojů meziročně vzrostla o 1 % a dosáhla výše 8,9 TWh. Naopak výroba z emisních uhelných a paroplynových zdrojů klesla o 10 % a dosáhla úrovně 6 TWh zejména v důsledku propadu výroby elektřiny v paroplynové elektrárně Počerady o 40 %.

„Čistý dluh Skupiny ČEZ se v I. čtvrtletí snížil o 29 mld. Kč, přestože společnost ČEZ - stejně jako velcí evropští výrobci elektřiny - čelí enormním požadavkům na zajištění uzavřených komoditních obchodů a je nucena na burzy doplňovat značné finanční prostředky. K 31. 3. měl ČEZ z titulu maržových vkladů na burzách a u obchodních protistran vázáno celkem 57 mld. Kč a v prvních dnech března přesahovala hodnota těchto vkladů dokonce 100 mld. Kč. Vyjednáváme na evropské i národní úrovni o opatřeních a nástrojích řešících tuto bezprecedentní situaci a rizika skokové potřeby hotovosti. Peněžení prostředky, vysoce likvidní aktiva a volné úvěrové linky ČEZ činily ke dni 31. 3. 2022 celkem 82 mld. ,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize finance Martin Novák.

Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce meziročně klesla o 4 %, klimaticky a kalendářně přepočtena pak o 1 %. Spotřeba u velkých podniků klesla o 1 %, spotřeba domácností klesla o 9 % zejména v důsledku nadprůměrných teplot v I. čtvrtletí 2022.


Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688