Redakce (Bydlet.cz)
Bydlení  |  09.05.2022 15:15:04

Polovina Čechů kutí metodou pokus omyl - co ještě odhalil průzkum

 Polovina Čechů kutí metodou pokus omyl

Češi si o sobě myslí, že jsou rození kutilové. Přes 90 % se považuje alespoň za částečně šikovné. Do oprav svépomocí se pouští hlavně z důvodu finanční úspory a pocit z dobře vykonané práce pohání přes polovinu kutilů.

Při přestavbách a opravách svých domovů více než dvě třetiny Čechů (cca 69 %) hledají inspiraci na internetu. Téměř každý druhý čerpá nápady u členů rodiny nebo známých. Třetina se nechá unést vlastní představivostí, 17 % hledá v kutilských příručkách. Každý šestý se inspiruje televizí. Rady, jak na rekonstrukci, mohou čerpat např. v pořadu Do montérek!, který vysílá televize Prima každou neděli. V neposlední řadě 5 % dotázaných se o postupu rekonstrukce radí v hospodě, přičemž tento zdroj inspirace je dvojnásobně častější u mužů.

Od řemeslníka se učí čtvrtina mužů, ale jen 4 % žen

Zručnost se u nás dědí, přes 60 % Čechů a Češek se kutilské a řemeslné práce naučilo od rodičů nebo prarodičů. Na metodu pokus omyl spoléhá polovina kutilů. Na kurzu nebo workshopu získalo potřebné dovednosti jen 6 % dotázaných. Zajímavé kurzy je možné najít třeba na www.naucmese.cz .

Na rodinu spoléhají nejméně Pražáci

Na rodinu spoléhají Češi i v rámci výpomoci při rekonstrukci, očekává ji 64 % dotazovaných. Častěji jsou to ženy (75 %) než muži (55 %). Rodiny si nejvíce pomáhají v Libereckém (73 %) a Zlínském (72 %) kraji, naopak nejméně v Praze (58 %) a na Vysočině (61 %). Ani rodina se však občas nevyhne zádrhelům při práci: Při stavění skříně mi strýc, známý kutil, poradil, abych návod rovnou zahodil. Strýc rozdával rady a pokyny, zatloukli jsme hřebíky a skříň sestavili, a až pak zjistili, že do už postavené skříně police nedostaneme. Poučení, které z toho plyne je, že i zkušený kutil by se měl podívat nejprve na návod,” vysvětluje svou zkušenost jeden z respondentů průzkumu od Buřinky.

Do rekonstrukce svépomocí se Češi pouští kvůli ceně

Skoro čti čtvrtiny respondentů (72 %) část prací provádí sama, protože to vnímá jako levnější variantu než platit řemeslníky. Úplně nejdůležitější je cena pro obyvatele Karlovarského kraje (87,5 %), Vysočiny (85 %) a Libereckého kraje (81 %). Naopak nejméně hledí na cenu v Královohradeckém (65 %), v Pardubickém kraji (66 %) a v Praze (67 %). „Při rekonstrukci svépomocí ušetříte nemalé peníze nejen tím, že některé práce provádíte sami, ale také můžete oslovit více dodavatelů materiálu a vybrat toho, jehož nabídka vám nejvíce vyhovuje. Motivy pro rekonstrukci svépomocí ale mohou být i jiné. Pocit hrdosti a zadostiučinění z dobře odvedené práce je k nezaplacení,“ říká Milan Pospíšil z Buřinky. To potvrzují i data z průzkumu: p ro polovinu respondentů je rekonstrukce svépomocí a kutění zábava. Mají lepší pocit, když si doma něco opraví sami. Každý pátý muž má pocit, že danou práci zvládne sám lépe.

O průzkumu:

Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos“ na reprezentativním vzorku 840 respondentů.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688