Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Daně a účetnictví  |  09.05.2022 14:19:49, aktualizováno 15.05.2022 09:00:29

Plátcem DPH bude podnikatel až od obratu dvou milionu korun ročně, chce vláda. Jde o rozumný a žádoucí krok, stejně jako navýšení limitu pro vstup do režimu paušální daně rovněž na dva miliony


Ministerstvo financí chce lidem usnadnit podnikání. Od příštího roku tak dle dnes zveřejněné informace navrhuje zvýšit limit pro vstup do režimu paušální daně na dva miliony korun ročního obratu. Zároveň by nejpozději letos v červnu měla být na úrovni EU schválena žádost ministerstva financí na navýšení limitu, od kterého je povinné plátcovství DPH, a to rovněž na dva miliony korun ročního obratu. V současnosti je v obou případech limitem částka jednoho milionu korun.

V současnosti se třeba i z osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) už od roční výše obratu jednoho milionu korun stává plátce DPH. Podléhá tedy povinnosti kontrolního hlášení a měsíčního přiznávání DPH, což představuje nemalou administrativní zátěž. Je proto žádoucí hranici plátcovství DPH zvýšit, jak jen to nejvíce bude možné – tak abychom přitom byli v souladu s legislativou EU. Na úrovni EU však podle návrhu Bruselu má limit odpovídat od roku 2025 celkem 85 tisícům eur, což podle nynější kursu je dokonce zhruba 2,13 milionu korun. Takže proto ministerstvo financí předpokládá, že jeho žádost o navýšení limitu bude v Bruselu schválena.

Pro srovnání, v roce 1993 se plátcem podnikatel stával až od šestimilionového obratu, v letech 19942004 pak od dvou až tří milionů. Pokud by se hranici opět podařilo vrátit na dva miliony, vláda by tím značně ulevila tisícům podnikatelů.

roce 1993 se tedy totiž podnikatel stával plátcem DPH až při ročním příjmu dosahujícím takřka 84násobku tehdejší průměrné celoroční hrubé mzdy, zatímco dnes se plátcem stává už při obratu odpovídajícím pouze dvoj- až trojnásobku celoroční hrubé mzdy.

Návrh ministerstva financí je tedy správný a jeho prosazení by pomohlo zvláště právě OSVČ a živnostníkům. Mnozí z nich jsou nynější složitou ekonomickou situací neblaze zasaženi, takže i z tohoto důvodu by úleva v podobě navýšení limitu plátcovství DPH byla vhodně načasovaná a přínosná.

Žádoucí je rovněž navýšení limitu pro vsup do režimu paušální daně, na stejnou částku. Paušální daň znamená, že OSVČ se zkrátí čas, který musejí věnovat „papírování“. Jedna paušální daň – a jedna pravidelná měsíční platba – totiž nahradí jak samotnou daň, tak i pojistné na sociální a zdravotní pojištění. Odpadá navíc nutnost podávat daňové přiznání.

Pro letošní rok činí paušální daň 5994 korun měsíčně, za celý rok tedy 71 928 korunPaušální daň je složena z minimálního odvodu na zdravotní pojištění (2627 korun), o 15 procent navýšeného minimálního odvodu na sociální pojištění (3267 korun) a daně z příjmu fyzických osob ve stejné výši jako letos – 100 korun.

Poplatník, který se rozhodne vstoupit do režimu paušální daně, ovšem ztrácí možnost například uplatnit slevu na poplatníka, slevu na manžela či manželku či slevu na invaliditu. Nemůže také uplatnit úroky z hypoték nebo příspěvky na životní či penzijní pojištění a další. Každá OSVČ si tedy musí důkladně propočítat, zda se jí režim paušální daně vyplatí.

Živnostníkům paušální daň ušetří čas a papírování, neboť nebudou muset komunikovat se třemi různými úřady, ale jen s jedním. Zbaví se složité administrativy, a navíc budou mít klid od případných kontrol z finančního úřadu.

Celkově se podle předloňských odhadů měla vyplatit zhruba 140 tisícům poplatníků, nakonec se do režimu přihlásilo jen něco přes 70 tisíc OSVČ. Po zvýšení limitu lze očekávat pro příští rok přihlášení dalších zhruba 50 tisíc OSVČ.

Paušální daň se totiž zdaleka nevyplatí všem. Hlavním důvodem je to, že se týká jen neplátců DPH, tedy právě jen OSVČ, které mají nižší roční obrat než milion korun, resp. od příštího roku dva miliony. I kvůli současné rapidní inflaci, nejrychlejší od roku 2008, představuje stávající hranice stanovená na milion korun, již tak poměrně nízká, stále zásadnější překážku pro vstup do režimu.

 


Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz


Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Út 14:40  Specialista/ka v oblasti účetnictví podnikatelů MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688