Export (export.cz)
Ze světa  |  09.05.2022 13:20:31

V Hongkongu si lidé potrpí na kvalitní potraviny - rádi objevují nové chutě

Lidé v Hongkongu si potrpí na kvalitní potraviny, rádi objevují nové chutě

Přestože je Hongkong rozlohou malým teritoriem, na gastromapě světa má své zasloužené místo. Tato přední asijská destinace pro takzvaný fine dining je již druhým rokem fakticky uzavřena vnějšímu světu. Místní obyvatelé, kteří byli zvyklí cestovat a objevovat nové chutě, jsou ochotni utratit nemalé sumy za exkluzivní potraviny a nové, neozkoušené nápoje, aby si tak alespoň na talíři či ve skleničce připomněli pro ně exotické destinace.  

Foto: Shutterstock

NÁKUP POTRAVIN V HONGKONGU

Vzhledem k velikosti teritoria není Hongkong potravinově soběstačný a přes 95% zemědělských produktů je dováženo ze zahraničí. V Hongkongu je více než 790 supermarketů, 1300 obchodů se smíšeným zbožím a více než 100 tradičních trhů, takže nakupování potravin je velmi pohodlné. Hongkongští spotřebitelé tradičně nakupují denně kvůli preferenci čerstvých potravin a malým skladovacím prostorům.

Velká část nákupů se stále provádí na tradičních trzích, včetně pouličních trhů a v místně vlastněných obchodech. Celkově prodej na pouličním trhu směřuje k čerstvým potravinám, zatímco supermarkety dominují ve zpracovaných, chlazených a mražených potravinách s vysokou přidanou hodnotou a konzervovaných potravinách. Tržní podíl supermarketů nicméně stále stoupá. Důležitou roli sehrála i pandemie covid-19, která vedla k masivní popularizaci online nákupu potravin. Jednou z hlavních platforem pro e-commerce je HKTV Mall.

DOVOZ MASA A JEHO ALTERNATIV

Zajímavou příležitost v potravinářství představuje nepochybně i možnost dovážet do Hongkongu vepřové maso díky uzavřenému bilaterálnímu protokolu. Tradiční čínská kuchyně kreativně pracuje se všemi částmi zvířete, příležitosti proto nejsou pouze v segmentu luxusnějších kousků vepřového. Přestože uzeniny nejsou běžnou součástí jídelníčku místních obyvatel, i tyto si najdou své milovníky.

Na rozdíl od masných produktů nepodléhá dovoz náhražek v mnoha případech tak přísné kontrole a nevyžaduje existenci dohod. Stoupající zájem o ochranu životního prostředí, ale také chuť experimentovat a objevovat nové kvalitní zdroje bílkovin, jsou důvody oblíbenosti alternativ masných výrobků mezi Hongkonžany.

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

V roce 2008 zrušila hongkongská vláda dovozní cla a daně na řadu alkoholických nápojů (obsah alkoholu nesmí přesáhnout 30 %) a od té doby každoročně stoupá dovoz vín. V posledních letech lze pozorovat několik nových trendů. Mnoho obchodníků s vínem se již nesoustředí pouze na místní trh, ale expandovalo na pevninu a sami investují do zámořských vinic. Nákup přes eshopy je čím dál populárnější. Mezi milovníky vína stoupá popularita vzdělávacích sommeliérských kurzů. Bohužel v teritoriu aktuálně není žádný kurz se specifickým zaměřením na české vinařské oblasti a typické odrůdy. Hlavní vinařskou veletržní akcí je Hong Kong International Wine & Spirits Fair. Čeští výrobci si musí být vědomi množství konkurence (zejména cenové), jako perspektivní se tak jeví zejména luxusnější vína a nově najde své příznivce také segment bio a naturálních vín.

V pivovarnictví je na vzestupu popularita malých pivovarů a domácí výroby. Příležitosti jsou tedy nejen v dovozu piva samotného, ale i v samotné technologii výroby piva. Je třeba však mít na vědomí, že na trhu je již zastoupeno velké množství značek, od těch nejmenších, až po velké nadnárodní koncerny.

I tvrdý alkohol najde v Hongkongu své publikum. Oblíbená je například whiskey (a to i jako alternativní investiční příležitost), jakož i likéry využívané v rámci mixologie.

VÍCE INFORMACÍ O PŘÍLEŽITOSTECH V HONGKONGU

Koncem měsíce června proběhne webinář ohledně příležitostí v nápojovém a potravinářském segmentu v Hongkongu. V případě zájmu se neváhejte obrátit na mail Commerce_hongkong@mzv.cz.

Anna Dupalová, ekonomická diplomatka, Generální konzulát ČR v Hongkongu

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

 

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688