Export (export.cz)
Ze světa  |  09.05.2022 11:59:41

Senegal usiluje o potravinovou soběstačnost v produkci základních potravin

SENEGAL USILUJE O POTRAVINOVOU SOBĚSTAČNOST

Senegalská vláda si klade za cíl dosáhnout soběstačnosti v produkci základních potravin. Neméně důležité je zajistit jejich zpracování a zabalení. Země má velký potenciál pro rozvoj pokročilých metod uchování a balení potravin a nápojů. Objem investic v oblasti zemědělství a potravinářství na základě postcovidového vládního programu je odhadován na 1195 miliard západoafrických franků (47 miliard korun).

Ilustrační foto: Shutterstock

Senegal disponuje vhodnými klimatickými podmínkami a dostatkem vodních zdrojů i orné půdy, nicméně drtivá většina zemědělských aktivit závisí na přírodních srážkách a jen 13 % zemědělské produkce je transformováno na výrobky s vyšší přidanou hodnotu. Obecně je v Senegalu uskladnění a zpracování surovin velmi základní a nedostatečně inovativní. Jedná se zejména o sušení a uzení ryb, lisování oleje, zmýdelnění, rafinaci, sušení nebo konfitování určitého ovoce a zeleniny. Senegal je tak životně závislý na dovozu potravin. Nedostatečně rozvinutý potravinářský průmysl a neadekvátní podmínky pro skladování zboží vysvětlují, proč po sklizni hnije cca 60 % vyprodukovaného ovoce a zeleniny a 30 % obilovin.

BRÁNA DO ZÁPADNÍ AFRIKY

Potravinářský průmysl představuje perspektivní obor pro české exportéry a investory v Senegalu. Senegalský trh navíc otevírá dveře k další expanzi do okolních zemí a celé Západoafrické hospodářské a měnové unie (ECOWAS) s 335 miliony spotřebiteli. Potenciál uplatnění se na trhu mají především řešení s cílem zvýšit přidanou hodnotu zemědělské produkce. Jedná se zejména o balící techniku a systémy, potravinářské linky na zpracování surovin, konzervárenské a chladírenské technologie včetně kompletní logistiky chladu i obecně zemědělské stroje a nářadí. V zemi, kde jsou plastové odpady všudypřítomným problémem, představují moderní ekologické obaly také významnou ekonomickou a byznysovou příležitost.

KVĚTNOVÝ VELETRH 

České velvyslanectví v Senegalu informuje potenciální zájemce z řad českých firem o konání Mezinárodního veletrhu potravin, potravinářství a packagingu (Senefood & Senepack), který proběhne v Dakaru ve dnech 12. – 14. května 2022. Akce se koná v  moderním veletržním centru CICAD, ideálně situovaném v novém administrativním a průmyslovém hubu Diamniadio 35 kilometrů od hlavního města a 30 kilometrů od mezinárodního letiště AIBD. Na ploše cca 3500 m2 se představí více než 150 národních a mezinárodních společností a očekává se více než 3000 návštěvníků. Třetí edice SENEFOOD & SENEPACK je největší akcí v potravinářském a packagingovém sektoru západní Afriky. V loňském covidovém roku přilákala akce 5 500 návštěvníků, 1 400 profesionálů z oboru a proběhlo 115 jednání B2B. Výstavní sortiment zahrnuje mimo jiné potraviny, jako jsou káva, čaj, těstoviny, sušenky, ale i hotelový či kuchyňský nábytek, různé balící technologie, semena a hnojiva.

Zájemci se mohou přímo registrovat na webových stránkách www.senefoodexpo.com a www.senepack.com.

Tereza Hankeová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Dakaru

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

 

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688