eagri.cz (Mze)
Zemědělství  |  09.05.2022 10:40:00

Ministerstvo zemědělství zapojí do českého zemědělského výzkumu studenty a vědce z Ukrajiny

Ministerstvo zemědělství (MZe) poskytne v rámci projektů Programu aplikovaného výzkumu 2017-2025 Země podporu ukrajinským vědkyním, vědcům, studentkám a studentům z Ukrajiny. Na jejich mzdy věnuje 6 milionů korun. Uprchlíci před válečným konfliktem se tak budou moci zapojit do českého zemědělského výzkumu.

 

„Začaly se nám ozývat naše vědecké instituce, které mají granty od Ministerstva zemědělství, zda bychom mohli podpořit i studentky, studenty, vědce a vědkyně prchající z Ukrajiny. Tito odborníci z různých zemědělských oborů mají často z minulosti kontakty s českými kolegy a rádi by pokračovali ve vědecké práci i tady u nás a byli přínosem pro náš výzkum. Právě proto jsme pro ně vypsali podporu ve výši šesti milionů korun, která jim pomůže začlenit se do českých řešitelských týmů, “ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Vědecké instituce, které už mají s MZe uzavřenou smlouvu o poskytnutí podpory na výzkum a vývoj v rámci programu Země, mohou od dnešního dne zažádat i o finanční příspěvek, pokud do svého týmu chtějí přibrat kolegyně a kolegy z Ukrajiny. Maximální možná podpora na jeden projekt je 300 tisíc korun a je určena výhradně na mzdy. Snahou MZe bude vyplatit prostředky co nejdříve.

Šest milionů korunMZe k dispozici jako nevyčerpané prostředky z předešlých kol programu Země. Tyto peníze obvykle převádí do dalších kol programu. Vzhledem k mimořádné situaci na Ukrajině a žádostem vědeckých institucí je však tentokrát využije na mzdy pro ukrajinské odbornice a odborníky. O peníze budou moci vědecké instituce žádat až do vyčerpání celkové částky.

Program Země MZe poskytuje dotace výzkumným týmům, které se věnují tématům z oblasti zemědělství, potravinářství a udržitelného hospodaření s přírodními zdroji. Zapojit se do něj mohou výzkumné organizace, univerzity i zemědělské podniky. V minulosti už program Země pomohl financovat výzkum, který vedl k vyvinutí metod na odhalení falšování medu a máku setého. Spolupodílel se také na vytvoření aktuální mapy bonitace půd v České republice.

Podmínky pro poskytnutí podpory na začlenění ukrajinských vědkyň, vědců, studentek a studentů do řešitelských týmů najdete zde:

Pomoc Ukrajině (Poradenství a výzkum, eAGRI)

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688