mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  08.05.2022 11:44:03

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová navštívila Švédsko

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová navštívila Švédsko

08.05.2022 / 10:12 | Aktualizováno: 08.05.2022 / 11:09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarová Adamová absolvovala ve dnech 1. – 3. května 2022 oficiální cestu do Švédska. V rámci svého programu jednala s předsedou švédského parlamentu Andreasem Norlénem či ministrem obrany Peterem Hultqvistem. Hlavními tématy bylo nadcházející předsednictví v Radě EU a bezpečnostní spolupráce v kontextu trvající války na Ukrajině. Návštěva byla završena audiencí u švédského krále Karla XVI. Gustava.

Delegace Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR vedená předsedkyní dolní komory Markétou Pekarovou Adamovou uskutečnila ve dnech 1. – 3. května 2022 oficiální návštěvu Švédského království. Hlavním bodem programu bylo pracovní setkání s předsedou Švédského parlamentu Andreasem Norlénem, na jehož pozvání se cesta uskutečnila. Tématem společného jednání byla především parlamentní dimenze nadcházejícího předsednictví v Radě EU.

Václav Havel říkal, že Evropu máme chápat jako úkol. Úspěšné zvládnutí českého předsednictví a jeho hladké předání švédským kolegům vnímám tedy coby významný česko-švédský úkol pro naši společnou budoucnost. Středobodem každopádně bude pomoc Ukrajině. Ať už válečná, či poválečná,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Součástí pracovního programu sněmovní delegace byla rovněž schůzka se švédským ministrem obrany Peterem Hultqvistem. „Švédsko v těchto dnech žije velmi intenzivní celospolečenskou debatou. V důsledku krvavé ruské agrese na Ukrajině dochází totiž uvnitř švédské společnosti k mimořádně sílicí tendenci prolomit dvousetletou mezinárodní politiku neutrality a vstoupit do Severoatlantické aliance. Osobně bych tak spolehlivého spojence jako je Švédsko mezi členskými státy NATO velice ráda brzy uvítala. Už jen samotná debata na toto téma ovšem musí být noční můrou pro Vladimira Putina,“ vyjádřila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Předsedkyně Sněmovny ve Stockholmu také zahájila odborný seminář Czech Innovation Day. Ten si kladl za cíl pomoci inovativním českým firmám z oboru vodíkových a zelených technologií či elektromobilty lépe proniknout na švédský trh a vybudovat v jeho rámci nová obchodní partnerství.

Paní předsedkyně se dále setkala s představiteli krajanů dlouhodobě žijících a pracujících ve Švédsku. „Je inspirativní vidět, kolik Čechů dokázalo ve švédské společnosti uspět. Ačkoliv působí v nejrůznějších profesích, všichni se hrdě hlásí ke svému českému původu. Jsem pevně přesvědčena, že prosazení korespondenční volby je to nejmenší, co pro ně jako čeští zákonodárci můžeme udělat,“ dodala Markéta Pekarová Adamová.

Oficiální cesta byla završena audiencí u Jeho Veličenstva švédského krále Karla XVI. Gustava. „Král se živě zajímal o situaci uprchlíků z Ukrajiny a vyjádřil obdiv nad velkorysostí Čechů, kteří jim v nouzi pomáhají,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Galerie


Visit by the Speaker of the Chamber of Deputies of the Parliament of the Czech Republic Ms Markéta Pekarová Adamová to Sweden


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688