Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.05.2022 09:43:00

Solomon o americké ekonomice, vrcholu globalizace a zlomu v monetární politice - Víkendář

Akciové trhy za sebou mají nejhorší počátek roku za celou řadu desetiletí. Co si o současné situaci na trzích a v ekonomice myslí šéf Goldman Sachs David Solomon? Ten na Yahoo Finance odpověděl, že po dlouhé době dochází k výrazné změně v monetární politice. Ta má za cíl snížit inflaci a zároveň ovlivňuje ceny na trzích s investičními aktivy. V tuto chvíli je přitom těžké odhadnout, zda Fed dosáhne hladkého přistání, či zda na snížení inflace bude třeba, aby ekonomika klesla do recese.

Jak moc Solomon důvěřuje současnému vedení Fedu? Podle něj se americká centrální banka zaměřuje na to, co se v ekonomice děje. V posledních několika měsících se výrazně změnil pohled na její další kroky. Celkově je ale stále nejasné, jak moc razantní utažení monetární politiky nastane. Pro Goldman Sachs je pak podle jejího ředitele současné prostředí náročnější, než tomu bylo v roce 2020. Strategie banky se ale nemění.

Projevují se nějak na výsledcích banky tenze ve výrobních vertikálách? Solomon odpověděl, že přímo samozřejmě ne. Co ale banka pociťuje, je konkurence v oblasti získávání talentovaných lidí. Takové zaměstnance totiž banka potřebuje, protože svým klientům poskytuje i „intelektuální kapitál“. A zájem o talent je nyní vysoký ze strany řady firem a odvětví, situace na trhu práce je napjatá, a to ovlivňuje Goldman Sachs v jeho vlastním „dodavatelském ekosystému“.



Další otázka se týkala globalizace a jejího možného vrcholu či dokonce deglobalizace. Solomon míní, že situace nikdy není černobílá. V principu se dá říct, že pád berlínské zdi byl počátkem období, kdy se po celém světě hledalo, kde se dá nejlevněji vyrábět, aby se pak toto zboží exportovalo do celé globální ekonomiky. Makroekonomický vývoj poslední doby ale vede k přehodnocení tohoto přístupu. Jinak se uvažuje třeba o strategickém významu komodit a energií, o tom, od koho jsou nakupovány a jaká to nese rizika.

„Určitě nastal posun k regionalizaci a nacionalizaci, ale nehovořil bych o konci systému, který jsme vytvořili. Stále jsme hodně propojeni,“ uvedl Solomon. S tím, že „dochází k určitému rebalancování a změnám, ale nenazval bych to obratem.“ Na otázku ohledně příležitostí reagoval expert s tím, že americká ekonomika je na tom ohledně inovací dobře, příležitosti jsou například v oblasti umělé inteligence a robotiky.

Podle Solomona nemá moc smysl spekulovat o tom, jestli je pravděpodobnost recese v následujících několika letech 30 % či třeba 45 %. Smysl má spíše si uvědomit, že inflace se nachází vysoko, dochází k výraznému obratu v monetární politice, a to prostě pravděpodobnost recese zvyšuje. Což se následně projevuje na trzích a na averzi k riziku. Goldman Sachs v tomto smyslu komunikuje se svými klienty, kteří by měli brát na vědomí, že ve srovnání s předchozími lety tu je vyšší pravděpodobnost hospodářského útlumu.

Graf ukazuje predikce ekonomů Goldman Sachs pro index SPX a pro ziskovost firem obchodovaných na americkém trhu. Podle banky by se měl index na konci letošního roku uzavřít na 4700 bodech, v příštím roce by zisky na akcii měly dosáhnout 233 dolarů:
01

Zdroj: Yahoo Finance, Twitter



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:32  Americký růst i v 1. čtvrtletí (opět) velmi svižný ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688