Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
07.05.2022 16:30:56

Počasí: Léto na obzoru. Teploty vyskočí na 26 °C


 

Počasí ve střední Evropě ovlivňuje nevýrazné tlakové pole. A to až nezvykle mnoho dní za sebou. Znamená to, že se tvoří přeháňky a bouřky v odpoledních hodinách. Srážky nejsou nijak organizované, různě „bublají“ během dne, zejména kolem hor a vrchovin. Dostávají se však i do nížin, kde mohou být bouřky paradoxně silnější, protože je tam tepleji a více dostupné energie ve vzduchu. Nevýhodou je, že někde solidně zaprší, zatímco jinde na srážky marně čekají. Od pátečního odpoledne nastala určitá změna na jihu republiky, kde pršelo nebo mrholilo trvale.

Počasí se nyní hlavně od pondělí vybere. Na obloze bude více slunečno a teploty rychle poletí nahoru. Nebude to sice dlouho trvat, a do střední Evropy si to určitě namíří nějaká studená fronta, do té doby však přijde první ochutnávka léta. V nejnižších polohách není vyloučena tropická třicítka, a to kolem středy a čtvrtka. Obvyklá teplota bude v průběhu týdne kolem 25 °C, což je hodnota dosažení letního dne. Studená fronta je předběžně očekávána kolem pátku. Na ní už by přišly první bouřky s nebezpečnými doprovodnými jevy. Doteď byly krupobití a jiné projevy jen ojedinělé, i tak se vyskytly.


Předpověď počasí na další dny

V neděli bude polojasno, během dne ještě znovu nárůst kupovité oblačnosti, místy přeháňky nebo déšť. Ojediněle bouřky. Teploty 19 až 23 °C. Ráno ojediněle mlhy.

V pondělí bude skoro jasno až polojasno, ojediněle ještě přeháňky, hlavně na jihozápadě. Teploty 20 až 24 °C. Ráno ojediněle mlhy.

V úterý bude skoro jasno až polojasno. Teploty 22 až 26 °C.

Od středy bude zpočátku převážně polojasno. Teploty 25 až 29 °C. V dalších dnech se dostaví studená fronta od západu s přeháňkami a bouřkami, ojediněle silnými. Teploty s frontou klesnou na 18 až 23 °C.

Počasí 11.5.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty