Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  07.05.2022 14:50:00

Příští rok by inflace mohla klesnout ke 2 %, vyjednávací síla se posunula směrem od firem k zaměstnancům

Fed má dvojí mandát a jeho současným cílem je dostat do rovnováhy jak vývoj inflace, tak situaci na pracovním trhu. Pro Yahoo Finance to uvedla prezidentka Federal Reserve Bank of San Francisco Mary Daly (viz první část rozhovoru Daly: Sazby by měly na konci roku dosáhnout asi 2,5 %, několikrát porostou o 50 bazických bodů, recese nebude). Domnívá se, že mzdy již ovlivňují vývoj inflace, ale ve druhé části rozhovoru dodala, že se podle ní ještě neroztáčí inflačně mzdová spirála. I proto, že firmy již naráží na limity své schopnosti promítat vyšší ceny vstupů do prodejních cen. A Fed na vše reaguje stahováním své akomodační politiky.

Daly se v minulosti věnovala výzkumu amerického trhu práce a hovořila o tom, jak zaměstnanci postupně ztráceli vyjednávací sílu, která se posouvala směrem k firmám. Současná napjatá situace na trhu práce tento trend znatelně obrací, ale ekonomka dodala, že se to neprojevuje jen na mzdách. Lidé totiž vedle mezd začali klást mnohem větší důraz na celkové pracovní podmínky a ty se tak výrazně mění. Navíc samozřejmě dochází k růstu mezd.

Ohledně snižování rozvahy Fedu ekonomka míní, že centrální banka nyní může postupovat relativně rychle. Ovšem podobně jako u sazeb, které jsou hlavním nástrojem monetární politiky, musí Fed průběžně sledovat vývoj v ekonomice. Komunikace centrální banky by pak měla být v jádru jednoduchá: Inflace se nachází příliš vysoko, Fed ji postupně sníží a přitom bude dávat pozor, aby neposlal hospodářství do recese příliš agresivními kroky. K tomu Daly dodala, že pokud někdo nyní shání zaměstnání, je s ohledem na situaci na trhu práce jasné, že má více než jednu nabídku.

Na dotaz týkající se role Fedu ve vztahu ke snahám o snížení emisí a globálním změnám klimatu ekonomka uvedla, že centrální banka nemá vůbec žádné nástroje na to, aby se v této oblasti angažovala. Má ale závazek týkající se výše inflace a trhu práce a musí tudíž pozorně sledovat a studovat, jak se změna klimatu a s ní související jevy promítají do chodu ekonomiky a následně inflace a nezaměstnanosti. Fed tak mimo jiné analyzuje, jak se dlouhodobě změny v počasí promítají do toho, „kde mohou lidé pracovat a žít.“

Kdy lidé v obchodech uvidí, že se inflace vrátila zpět na nízké úrovně? Na tuto otázku na konci rozhovoru Daly odpověděla, že Fed bude stahovat akomodaci, sazby porostou nad 2 % na konci letošního roku, ale nepracuje se scénářem, kdy se ve stejnou dobu inflace sníží ke 2 %. „Nakonec se tak dostaneme ohledně poklesu inflace k našemu 2% cíli, když hledím do příštího roku,“ dodala ekonomka s tím, že letos by měl podle ní ale nastat také znatelný pokles inflace z úrovní kolem 8 %.

Goldman Sachs v následujícím grafu ukazuje historický vývoj sazeb spolu se svým očekáváním, které porovnává s očekáváním trhu:

fed sazby

Zdroj: Twitter, Yahoo Finance

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688