army.cz (MO ČR)
Armáda  |  06.05.2022 04:00:00

Česko-americká dohoda RDPA je příležitostí pro nové hráče na zbrojním trhu

Obdobnou bilaterální mezinárodní smlouvu (Reciprocal Defense Procurement Agreement – RDPA) dohodl už ministr obrany Alexandr Vondra v roce 2012. Domácím zbrojním firmám, které se do té doby prosazovaly v USA kvůli tamní legislativě jen velmi obtížně, přinesla jednoznačné výhody.

„První rok platnosti dohody (v roce 2012) vzrostl export vojenského materiálu a služeb z ČR do USA o 138 %, nárůst vývozu pokračoval i v následujících letech až na cca 1,6 miliard v roce 2018. Oproti roku 2011 šlo o celkový nárůst o neuvěřitelných 384 %,“ vyzdvihuje přínos náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie Jan Havránek.

Podle prezidenta AOBP Jiřího Hynka pomohla možnost zapojit se do amerických zbrojních zakázek především českým subdodavatelům a podobné to podle něj bude i nyní: „Dohoda bude mít opět jednoznačně pozitivní dopad na český export. Je to příležitost především pro české vývojáře a firmy, které dodávají špičkové technologie,“ potvrzuje Hynek.

Zatímco v minulém období měly USA největší zájem o náhradní díly do bojových vozidel, spojovací služby, nejrůznější vědecké přístroje a jejich součástky a největšími českými exportéry byly tradiční Aero Vodochody Aerospace, Czechoslovak Group a Česká zbrojovka, nyní mají šanci prosadit se i relativní nováčci na trhu.

„Podpis dohody nabízí příležitost pro české společnosti, mimo jiné například ty, které poskytují svá řešení v oblasti EDTs (pozn. Emerging and Disruptive Technologies / nastupující a disruptivní technologie). Na americkém trhu se tak budou moci lépe uplatnit zejména české firmy podnikající v oblasti vesmírných technologií a umělé inteligence, které nejenže nabízí špičková a globálně konkurenceschopná řešení, ale hlavně je o ně na americkém trhu velký zájem,“ zdůrazňuje náměstek pro řízení sekce průmyslové spolupráce Tomáš Kopečný.

Ze smlouvy RDPA, jež je reciproční, ale nemusí těžit jen domácí průmysl: Dohoda stanovuje, že americké firmy nebudou diskriminovány v přístupu k obranným zakázkám Ministerstva obrany ČR, což je plně v souladu jak s českým, tak unijním právem. Sjednaná smlouva tak má potenciál přitáhnout k zakázkám MO ČR více firem poskytujících vojenský materiál a služby v USA.

„Uzavření této dohody současně znamená i větší otevření trhu pro působení amerických firem na českém území. To může mít pozitivní dopad na rozšíření nabízeného sortimentu např. sofistikovaných technologií či systémů na našem území. Současně se zvýší konkurence s možným pozitivním dopadem na ceny,“ upřesnil námětek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688