Export (export.cz)
Ze světa  |  06.05.2022 10:53:14

Zeleň a chytrá řešení: Dubaj spustil plán rozvoje do roku 2040

Zeleň a chytrá řešení. Dubaj spustil plán rozvoje do roku 2040

Inteligentní sítě, smart řešení pro města, nové hotely, ale i více zeleně a podpora cyklistiky. Emirát Dubaj letos spustil Dubai 2040 Urban Master Plan, který má během následujících dvou dekád ze země vytvořit atraktivní a udržitelnou destinaci. Nabízí se tak řada obchodních příležitostí nejen pro české firmy.

Ilustrační foto: Shutterstock

Urbanistický plán vznikl jako potřeba reagovat na silnou urbanizaci. Podle nedávných studií se očekává, že počet obyvatel Dubaje se zvýší z 3,3 milionu v roce 2020 na 5,8 milionu do roku 2040, zatímco denní populace se má zvýšit ze 4,5 milionu v roce 2020 na 7,8 milionu v roce 2040. Mezi hlavní cíle plánu patří tedy modernizace městských oblastí Dubaje: Deira a Bur Dubai, Downtown a Business Bay, Dubai Marina a JBR a také dvě nová centra – Expo 2020 Centre a Dubai Silicon Oasis Centre. V návaznosti na tuto strategii Dubajský úřad pro elektřinu a vodu (DEWA) investuje více než 1,9 miliardy USD do implementace své aktualizované strategie inteligentních sítí v období 20212035.

Výsledkem projektu Dubai 2040 Urban Master Plan bude zdvojnásobení zelené a rekreační plochy. Přírodní rezervace a venkovské přírodní oblasti budou tvořit 60 procent celkové rozlohy emirátu, bude zřízeno několik zelených koridorů pro propojení obslužných oblastí, obytných oblastí, pracovišť a usnadněn pohyb chodců, jízdních kol a prostředků udržitelné mobility po celém městě. Rozloha pozemků pro hotely a turistické aktivity naroste o 134 procent a pro komerční aktivity se zvýší na 168 kilometrů čtverečních. Rozloha pozemků pro vzdělávací a zdravotnická zařízení se zvětší o 25 procent a délka veřejných pláží se zvýší o 400 procent.  Vyplývají z toho obchodní příležitosti pro české firmy zabývající se optimalizací a správou spotřeby energie komerčních budov, pro skláře specializující se na design interiéru vstupních hal honosných hotelů, nemocnic a kancelářských budov a pro české firmy hledající řešení v udržitelné a autonomní dopravě.

Nové tracky pro horská kola

Součástí Dubai 2040 Urban Master Plan je i plán na rozvoj zimní turistické oblasti Hatta. Jde o pětiletý plán (20222026) na výstavbu tratí pro jízdní kola a koloběžky, má vzniknout na 120 km sítí spojující klíčové atrakce a obytné oblasti. Zahrnuje také výstavbu nejdelší trasy pro horská kola ve Spojených arabských emirátech se specifikacemi světové třídy, která bude hostit mezinárodní soutěže a akce. Plán se rovněž zaměřuje na podporu mladých podnikatelů z malých a středních firem. Podporuje jejich projekty a kreativní nápady s cílem podpořit udržitelný hospodářský rozvoj v této oblasti. Očekávanými výsledky projektu jsou udržitelný cestovní ruch, který společně se zemědělstvím přispěje do HDP regionu Hatta až 32 %, zdvojnásobení počtu obyvatel v regionu do roku 2040 a výstavba vodní elektrárny

Mezi další projekty masterplanu patří například Royal Atlantis Resort. Bude zde umístěno 231 rezidencí a 795 apartmánů pro hosty. Obě křídla budovy jsou spojena nekonečným bazénem, který je 90 metrů nad zemí. Developerem je Kerzner International a dokončení projektu se očekává koncem roku 2022.

Z areálu EXPO bude město bez aut

District 2020 se po transformaci z EXPO 2020 stane prvním „patnáctiminutovým městem“ Spojených arabských emirátů a předměstím rostoucí metropole bez automobilové dopravy. Bude zahrnovat trasu pro autonomní vozidla, desetikilometrovou cyklostezku, široké stezky pro chodce a pětikilometrovou běžeckou dráhu. Až se ke konci letošního roku otevře svým prvním komerčním nájemcům, nabídne District 2020 také prostor pro 85 startupů a malých podniků.

Výstavba Ciel Tower v Dubaji, která má být nejvyšším samostatným hotelem na světě s výškou 365 metrů, je v půlce, dosahuje do 52 podlaží. Ciel Tower bude mít více než 1 000 pokojů a apartmánů, prémiové vybavení, Ciel Observatory & Lounge umístěny v 81. patře a střešní terasu Sky Terrace s nekonečným bazénem a barem. Klíčovým prvkem hotelu bude třísetmetrové atrium s vertikálně skládanými upravenými terasami, které budou pokrývat 82 pater budovy. Developerem je The First Group.

Michal Florus, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Abú Dhabí

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688